SHARE

У Санском Мосту данас ће бити одржан парастос у цркви Светих апостола Петра и Павла, као и помен на гробљу Шушњар, поводом 69. годишњице злочина на Шушњару гдје су усташе 1941. године убиле више од 5 500 Срба и Јевреја.

На округлом столу о страдању Срба на подручју Санског Моста у Другом свјетском рату јуче су изнесена свједочења о стравичним злочинима на Шушњару.

Члан Одбора за уређење спомен обиљежја у Шушњару Владимир Лукић је на другом округлом столу о страдању Срба на подручју Санског Моста у Другом свјетском рату “Шушњар 1941”, одржаном јуче у Оштрој Луци, осудио покушаје да се интернационализује Шушњар наводима да су ту страдали многи народи, као и покушаје да се покољ на Шушњару минимализује.

“Овдје су страдали само Срби и Јевреји, а осим Шушњара у Санској долини почетком Другог свјетског рата побијено је око 10 000 мушкараца, жена и дјеце”, нагласио је Лукић.

Начелница општине Оштра Лука Дрена Куриџа рекла је да о геноциду који су доживјели Срби и Јевреји прије 69 година у Санском Мосту мора да се пише, а не само прича, будући да само на тај начин истина може бити сачувана.

“Можемо опростити, али не смијемо заборавити”, поручила је Куриџа.

Обиљежавање 69. године од страдања на Шушњару организују општина Оштра Лука и Удружење расељених Сањана “Огњиште”.

SHARE

Оставите одговор