Насловна Вијести Данас је Илиндан

Данас је Илиндан

0

Српска православна црква (СПЦ) и вјерници прослављају данас празник Светог пророка Илија – Илиндан, којим Црква чини помен овом старозавјетном пророку.Свети Илија је Боговидац и чудотворац, родом из племена Аронова из града Тесвита, због чега се још зове и Тесвићанин.

Када се Илија родио, његов отац Савах видио је око њега анђеле који га повијају огњем и хране пламеном, што је било знамење његовог пламеног карактера и силе огњене. Младост је провео у дубоком размишљању и молитви, често сам у пустињи.

У то вријеме јеврејско царство било је подијељено на два дијела: једно са пријестоницом у Јерусалиму, а друго у Самарији.

Свети пророк Илија се сукобио са израиљским царем Ахавом и његовом опаком женом Језавељом. Они су се клањали идолима и одвраћали народ од праве вјере.

Свети Илија је својим пророковањима упозоравао народ на посљедице моралног посрнућа, попуштања вјере у једног бога и одавања идолопоклонству.

Великим чудесима Илија је доказао силу и власт Божју. Затворио је небо и киша није падала три и по године, а огњем са неба запалио је жртву Богу своме. За то вријеме он је живио у пећини, док му је гавран доносио храну, што је и чест начин представљања овог пророка на иконама.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version