Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vjernici proslavljaju danas praznik Svetog proroka Ilija – Ilindan, kojim Crkva čini pomen ovom starozavjetnom proroku.Sveti Ilija je Bogovidac i čudotvorac, rodom iz plemena Aronova iz grada Tesvita, zbog čega se još zove i Tesvićanin.

Kada se Ilija rodio, njegov otac Savah vidio je oko njega anđele koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom, što je bilo znamenje njegovog plamenog karaktera i sile ognjene. Mladost je proveo u dubokom razmišljanju i molitvi, često sam u pustinji.

U to vrijeme jevrejsko carstvo bilo je podijeljeno na dva dijela: jedno sa prijestonicom u Jerusalimu, a drugo u Samariji.

Sveti prorok Ilija se sukobio sa izrailjskim carem Ahavom i njegovom opakom ženom Jezaveljom. Oni su se klanjali idolima i odvraćali narod od prave vjere.

Sveti Ilija je svojim prorokovanjima upozoravao narod na posljedice moralnog posrnuća, popuštanja vjere u jednog boga i odavanja idolopoklonstvu.

Velikim čudesima Ilija je dokazao silu i vlast Božju. Zatvorio je nebo i kiša nije padala tri i po godine, a ognjem sa neba zapalio je žrtvu Bogu svome. Za to vrijeme on je živio u pećini, dok mu je gavran donosio hranu, što je i čest način predstavljanja ovog proroka na ikonama.

Ostavi poruku