Naslovna Vijesti Beograd bez vizije i strategije

Beograd bez vizije i strategije

0

Beogradski politički analitičar Dušan Janjić smatra da Srbija nema nikakvu viziju ni strategiju upravljanja kosovskim problemom i da su se predstavnici Vlade Srbije vratili na retoriku iz perioda Slobodana Miloševića.Janjić je rekao novinarima u hotelu „Balkan“ u Beogradu da od Vlade Srbije ne treba očekivati promjenu politike prema Kosovu i da Beograd može koliko god hoće da ne priznaje nezavisnost Kosova, ali da mora da prizna realnost.

„Ubeđen sam da Vlada i (predsednik Srbije Boris) Tadić ne žele da pitanje Kosova postane pitanje javne rasprave i unutrašnjo-političke debate. Oni žele da to drže kao međunarodno-diplomatsko pitanje i da po mogućustvu što duže manipulišu javnošću Srbije“, rekao je Janjić.

On je naveo da su kosovski Srbi, koji su učestvovali nedavno u Beču na skupu o Kosovu, u organizaciji njujorškog CIG (Kansil for inkluziv governans), zaključili da „od Beograda nemaju šta da očekuju“.

Janjić je rekao da niko od Srba sa Kosova na skupu u Beču nije iskazao potrebu za podjelom Kosova, ali da su svi iskazali strah da način na koji se vodi kosovska politika vodi ili ka njihovom masovnom iseljavanju ili ka nekoj podjeli.

On je dodao da na ovom skupu, kojem je i sam prisustvovao, nije bilo zvaničnih predstvnika Beograda, a da je zamjenik premijera Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić svoj izostanak obrazložio u pismu u kojem je naveo da su „ovo sudbonosni dani za mir i stabilnost u regionu“.

Janjić je na skupu u hotelu Balkan najavio osnivanje političke stranke – Nove socijaldemokratije Srbije te najavio da od septembra neće više biti koordinator beogradskog Foruma za etničke odnose i Kluba 21.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version