SHARE

Београдски политички аналитичар Душан Јањић сматра да Србија нема никакву визију ни стратегију управљања косовским проблемом и да су се представници Владе Србије вратили на реторику из периода Слободана Милошевића.Јањић је рекао новинарима у хотелу “Балкан” у Београду да од Владе Србије не треба очекивати промјену политике према Косову и да Београд може колико год хоће да не признаје независност Косова, али да мора да призна реалност.

“Убеђен сам да Влада и (председник Србије Борис) Тадић не желе да питање Косова постане питање јавне расправе и унутрашњо-политичке дебате. Они желе да то држе као међународно-дипломатско питање и да по могућуству што дуже манипулишу јавношћу Србије”, рекао је Јањић.

Он је навео да су косовски Срби, који су учествовали недавно у Бечу на скупу о Косову, у организацији њујоршког ЦИГ (Кансил фор инклузив говернанс), закључили да “од Београда немају шта да очекују”.

Јањић је рекао да нико од Срба са Косова на скупу у Бечу није исказао потребу за подјелом Косова, али да су сви исказали страх да начин на који се води косовска политика води или ка њиховом масовном исељавању или ка некој подјели.

Он је додао да на овом скупу, којем је и сам присуствовао, није било званичних предствника Београда, а да је замјеник премијера Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић свој изостанак образложио у писму у којем је навео да су “ово судбоносни дани за мир и стабилност у региону”.

Јањић је на скупу у хотелу Балкан најавио оснивање политичке странке – Нове социјалдемократије Србије те најавио да од септембра неће више бити координатор београдског Форума за етничке односе и Клуба 21.

SHARE

Оставите одговор