Vatrogasci su danas nastavili borbu sa šumskim požarima koji su u Rusiji odnijeli više od 30 života, uništili hiljade kuća i izazvali mobilizaciju stotina hiljada spasilaca.Površina zahvaćena požarima u rijetko naseljenoj oblasti na ruskom dalekom istoku povećala se za tri puta u posljednja 24 časa i dostigla 100 000 hektara. Najteže je pogođeno udaljeno poluostrvo Kamčatka, prenosi agencija Itar-tas pozivajući se na izvore u regionalnoj šumarskoj službi.

Ministarstvo za vanredne situacije mobilisalo je skoro 240 000 ljudi u borbi protiv vatrene stihije, zajedno sa 2 000 pripadnika vojske.

Danas su pronađena još dva tijela nastradalih u selu Njižnji Novogorod, čime je broj žrtava povećan na 33, uključujući tri vatrogasca.

Predsjednik Dmitrij Medvedev nazvao je situaciju „prirodnom katastrofom koja se dešava jednom u 30 ili 40 godina“.

Premijer Vladimir Putin saopštio je da je spaljeno 1 257 kuća i obećao da će svi objekti biti obnovljeni do oktobra.

Putin je u video konferenciji sa regionalnim zvaničnicma rekao da „nije sve urađeno na vrijeme, ali da sada nije trenutak za svađe“.

Požari su izazvani nezapamćenim toplotnim talasom koji je opustošio centralne ruske regione i basen rijeke Volge, istočno i jugoistočno od Moskve.

Ostavi poruku