Naslovna Vijesti Privredni kriminal porastao za 40,5 odsto

Privredni kriminal porastao za 40,5 odsto

0

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) tužilaštvima je u prvih šest mjeseci ove godine podnijelo 260 izvještaja iz oblasti privrednog kriminaliteta, što je za 40,5 odsto više nego u prethodnom periodu, rekla je Srni portparolka MUP-a Mirna Šoja.

Izvještaji su podneseni protiv 362 počinioca, odnosno 34 odsto više nego prošle godine, istakla je Šoja i dodala da ukupna materijalna šteta počinjenima ovim krivičnim djelima iznosi 18.841.000 KM, a protivpravna imovinska korist 11.728.000 KM.

Po visini materijalne štete i drugim posljedicama izdvajaju se krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, kojih je prijavljeno 62, što je za 26 više nego uporednom periodu, i predstavljaju 16,4 odsto ukupnog broja krivičnih djela privrednog kriminaliteta. “Podneseno je 46 izvještaja tužilaštvima protiv 88 lica“, precizirala je Šoja.

Šoja je dodala da je otkriveno 28 krivičnih djela falsifikovanja ili uništavanja službene isprave, u vezi s čim su nadležnim tužilaštvima podneseni izvještaji protiv 13 lica.

“Evidentna je i pojava stavljanja u opticaj falsifikovanih novčanica. Otkrivena su 34 krivična djela, što čini devet odsto krivičnih djela privrednog kriminaliteta, a protiv 33 lica podneseni su izvještaji Tužilaštvu BiH. Najbrojniji su falsifikati novčanice u apoenima od 20 i 50 KM, 100 i 50 evra, zatim 100 KM, a pojavili su se i falsifikati kovane novčanice od pet KM“, naglasila je Šoja.

Prema njenim riječima, uglavnom je riječ o pojedinačnim slučajevima stavljanja u promet falsifikovanih novčanica u tržnim centrima, benzinskim pumpama, trgovinama i organizacijama koje posluju gotovinom, a koje se otkrivaju odmah ili naknadno pri predaji pazara u banke.

Šoja je istakla da je prijavljeno 10 krivičnih djela nedozvoljene trgovine, što je skoro dva i po puta više nego u prethodnom periodu.

“Za ova djela podneseno je devet izvještaja protiv 10 lica. Tužilaštvima je podneseno 39 izvještaja za 45 krivičnih djela obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti. Tužilaštvima je prijavljeno 77 počinilaca. U ovim slučajevima se uglavnom radi se o falsifikovanim ovjerama podataka o zaposlenju i kreditnoj sposobnosti tražioca ili žiranata, odnosno visini ličnih primanja fizičkih lica ili boniteta firme, kada se pravno lice pojavljuje sa zahtjevom za podizanje kredita“, navela je Šoja.

U jednom broju slučajeva, dodala je ona, prijavljeni su službenici ili odgovorna lica u bankama.

“Otkriveno je i prijavljeno i 18 pronevjera, 49 poslovnih prevara, te 10 krivičnih djela falsifikovanja ili uništavanja poslovnih knjiga ili isprava. Prijavljena su i druga krivična djela privrednog kriminaliteta, od kojih i 27 navođenja na ovjere neistinitog sadržaja“, rekla je Šoja.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version