SHARE

Министарство унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) тужилаштвима је у првих шест мјесеци ове године поднијело 260 извјештаја из области привредног криминалитета, што је за 40,5 одсто више него у претходном периоду, рекла је Срни портпаролка МУП-а Мирна Шоја.

Извјештаји су поднесени против 362 починиоца, односно 34 одсто више него прошле године, истакла је Шоја и додала да укупна материјална штета почињенима овим кривичним дјелима износи 18.841.000 КМ, а противправна имовинска корист 11.728.000 КМ.

По висини материјалне штете и другим посљедицама издвајају се кривична дјела злоупотребе службеног положаја или овлашћења, којих је пријављено 62, што је за 26 више него упоредном периоду, и представљају 16,4 одсто укупног броја кривичних дјела привредног криминалитета. ”Поднесено је 46 извјештаја тужилаштвима против 88 лица”, прецизирала је Шоја.

Шоја је додала да је откривено 28 кривичних дјела фалсификовања или уништавања службене исправе, у вези с чим су надлежним тужилаштвима поднесени извјештаји против 13 лица.

”Евидентна је и појава стављања у оптицај фалсификованих новчаница. Откривена су 34 кривична дјела, што чини девет одсто кривичних дјела привредног криминалитета, а против 33 лица поднесени су извјештаји Тужилаштву БиХ. Најбројнији су фалсификати новчанице у апоенима од 20 и 50 КМ, 100 и 50 евра, затим 100 КМ, а појавили су се и фалсификати коване новчанице од пет КМ”, нагласила је Шоја.

Према њеним ријечима, углавном је ријеч о појединачним случајевима стављања у промет фалсификованих новчаница у тржним центрима, бензинским пумпама, трговинама и организацијама које послују готовином, а које се откривају одмах или накнадно при предаји пазара у банке.

Шоја је истакла да је пријављено 10 кривичних дјела недозвољене трговине, што је скоро два и по пута више него у претходном периоду.

”За ова дјела поднесено је девет извјештаја против 10 лица. Тужилаштвима је поднесено 39 извјештаја за 45 кривичних дјела обмана при добијању кредита или других погодности. Тужилаштвима је пријављено 77 починилаца. У овим случајевима се углавном ради се о фалсификованим овјерама података о запослењу и кредитној способности тражиоца или жираната, односно висини личних примања физичких лица или бонитета фирме, када се правно лице појављује са захтјевом за подизање кредита”, навела је Шоја.

У једном броју случајева, додала је она, пријављени су службеници или одговорна лица у банкама.

”Откривено је и пријављено и 18 проневјера, 49 пословних превара, те 10 кривичних дјела фалсификовања или уништавања пословних књига или исправа. Пријављена су и друга кривична дјела привредног криминалитета, од којих и 27 навођења на овјере неистинитог садржаја”, рекла је Шоја.

SHARE

Оставите одговор