Potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da nisu izgubljena sva politička i pravna sredstava za borbu za Kosovo i Metohiju i da „treba pokušati da se dođe do nekog dogovora oko rezolucije“.Dačić, koji je lider SPS-a, rekao je da Srbija, ni u kakvom dogovoru ni sa EU niti sa bilo kim drugim, ne može da prihvati podnošenje rezolucije koja bi sadržala legalizaciju stava da je pitanje statusa Kosova riješeno.

On je za „Politiku“ naglasio da ideju o podjeli Kosova nikada nijedan državni organ niti političar nikada nije javno iznio i da je to tabu-tema. Kompromisno rješenje za Kosovo i Metohiju, dodao je on, „više ne podrazumeva pitanje državnog modela, nego možda neka teritorijalna pitanja“ i istakao da ipak „u ovom trenutku niko nema jasnu ideju o tome“.

Dačić je ocijenio da je za Albance možda najveći kompromis na koji bi pristali nezavisno Kosovo sa autonomijom za sjever, što je za Srbiju neprihvatljivo, a da je najdalje kompromisno rješenje do kojeg je Beograd došao prethodnih godina da Kosovo bude u nekim specifičnim odnosima sa ostatkom Srbije i da „možda ima i neke stolice u međunarodnim telima“.

„Ništa dalje od toga. Na primer, ideju o podeli Kosova nikada nijedan državni organ, pa ni političar nikada nije javno izneo. To je jednostavno tabu-tema“, rekao je Dačić.

On je rekao da je važno znati i kakav je stav Rusije i Kine, kao stalnih članica Savjeta bezbjednosti, jer bez obzira na rezoluciju Generalne skupštine i na to koliko će država priznati Kosovo, konačnu odluku o tome da li će Kosovo postati član UN donosi Savjet bezbjednosti.

Dačić je istakao da je u međunarodnoj zajednici potrebno postići „generalni istorijski dogovor“ oko politike na Balkanu. On je ocijenio da aktuelno vođenje politike koje je taktičkog karaktera, a ne strateškog, može da stvori velike probleme u budućnosti na Balkanu gdje je neriješeno i albansko i srpsko pitanje.

„Albanci već imaju jednu državu, sada na Kosovu stvaraju drugu, a možda će i treću u Makedoniji. S druge strane, za Srbe u Republici Srpskoj je verovatno ovakva situacija na Kosovu podsticaj za razmišljanje o samostalnosti. Osim toga, ako se dozvoljava Kosovu da se otcepi od Srbije zašto Srbima sa severa Kosova ne bi bilo dozvoljeno da se otcepe od Kosova“, rekao je Dačić.

On je ocijenio da stoga međunarodna zajednica, ali i države na Balkanu moraju da drugačije priđu tom problemu, jer se regionalna stabilnost ne može graditi na stalnom frustriranju nekih naroda na ovim prostorima.

„Treba otvoriti razgovore u kojima bi se jasno utvrdilo šta se to sve očekuje da Srbija uradi i da li je to moguće i onda sklapati određene istorijske sporazume“, zaključio je Dačić.

On je, međutim, ocijenio da međunarodna zajednica nije voljna da u tome učestvuje. „Nema volje da se razgovara o tim suštinskim pitanjima, nego nam se kaže biće ovako i nikako drugačije“, rekao je Dačić.

Ostavi poruku