SHARE

Потпредсједник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је да нису изгубљена сва политичка и правна средстава за борбу за Косово и Метохију и да “треба покушати да се дође до неког договора око резолуције”.Дачић, који је лидер СПС-а, рекао је да Србија, ни у каквом договору ни са ЕУ нити са било ким другим, не може да прихвати подношење резолуције која би садржала легализацију става да је питање статуса Косова ријешено.

Он је за “Политику” нагласио да идеју о подјели Косова никада ниједан државни орган нити политичар никада није јавно изнио и да је то табу-тема. Компромисно рјешење за Косово и Метохију, додао је он, “више не подразумева питање државног модела, него можда нека територијална питања” и истакао да ипак “у овом тренутку нико нема јасну идеју о томе”.

Дачић је оцијенио да је за Албанце можда највећи компромис на који би пристали независно Косово са аутономијом за сјевер, што је за Србију неприхватљиво, а да је најдаље компромисно рјешење до којег је Београд дошао претходних година да Косово буде у неким специфичним односима са остатком Србије и да “можда има и неке столице у међународним телима”.

“Ништа даље од тога. На пример, идеју о подели Косова никада ниједан државни орган, па ни политичар никада није јавно изнео. То је једноставно табу-тема”, рекао је Дачић.

Он је рекао да је важно знати и какав је став Русије и Кине, као сталних чланица Савјета безбједности, јер без обзира на резолуцију Генералне скупштине и на то колико ће држава признати Косово, коначну одлуку о томе да ли ће Косово постати члан УН доноси Савјет безбједности.

Дачић је истакао да је у међународној заједници потребно постићи “генерални историјски договор” око политике на Балкану. Он је оцијенио да актуелно вођење политике које је тактичког карактера, а не стратешког, може да створи велике проблеме у будућности на Балкану гдје је неријешено и албанско и српско питање.

“Албанци већ имају једну државу, сада на Косову стварају другу, а можда ће и трећу у Македонији. С друге стране, за Србе у Републици Српској је вероватно оваква ситуација на Косову подстицај за размишљање о самосталности. Осим тога, ако се дозвољава Косову да се отцепи од Србије зашто Србима са севера Косова не би било дозвољено да се отцепе од Косова”, рекао је Дачић.

Он је оцијенио да стога међународна заједница, али и државе на Балкану морају да другачије приђу том проблему, јер се регионална стабилност не може градити на сталном фрустрирању неких народа на овим просторима.

“Треба отворити разговоре у којима би се јасно утврдило шта се то све очекује да Србија уради и да ли је то могуће и онда склапати одређене историјске споразуме”, закључио је Дачић.

Он је, међутим, оцијенио да међународна заједница није вољна да у томе учествује. “Нема воље да се разговара о тим суштинским питањима, него нам се каже биће овако и никако другачије”, рекао је Дачић.

SHARE

Оставите одговор