Izraelski borbeni avioni gađali su danas tunele na jugu Pojasa Gaze poslije raketnih napada palestinskih militanata na Izrael.Islamistički pokret Hamas, koji vlada Gazom, saopštio je da je intenziviranje nasilja povezano sa podrškom koju su arapski ministri dali direktnim razgovorima sa Izraelom.

Hamas je objavio da Palestinci „plaćaju veliku cijenu za tu veliku grešku“.

Portparol izraelske vojske potvrdio je da su meta avionskih napada bila dva tunela za krijumčarenje oružja u palestinsku enklavu.

Palestinski bolničari su rekli da je jedna osoba lakše povrijeđena u noćašnjim bombardovanjima.

Kasno sinoć militanti iz Gaze ispalili su drugu raketu na Izrael u posljednja dva dana. Projektil ručne izrade eksplodirao je nedaleko od mjesta Sderot i oštetio univerzitetsku zgradu, ali nije bilo žrtava.

Izraelski kabinetski ministar Benjamin Eliezer rekao je armijskom radiju da vojska „neće sjediti skrštenih ruku pred ovakvim napadima“, ali je dodao da će odgovor biti odmjeren.

„Ne želimo da pokrenemo eskalaciju, jer Hamas želi upravo to. Zato će naš odgovor biti čvrst, ali ograničen“, rekao je Eliezer.

Hamas je osudio „izraelsku agresiju“ i ponovio da se protivi obnavljanju direktnih mirovnih razgovora između palstinskog predsjednika Mahmuda Abasa i Izraela. Ova inicijativa ima podršku zapadnih zemalja.

Arapski ministri su na sastanku u Kairu prošle sedmice pružili principijelnu podršku nastavku direktnih razgovora, ali pod uslovima koje odredi Abas.

Ostavi poruku