Израелски борбени авиони гађали су данас тунеле на југу Појаса Газе послије ракетних напада палестинских милитаната на Израел.Исламистички покрет Хамас, који влада Газом, саопштио је да је интензивирање насиља повезано са подршком коју су арапски министри дали директним разговорима са Израелом.

Хамас је објавио да Палестинци „плаћају велику цијену за ту велику грешку“.

Портпарол израелске војске потврдио је да су мета авионских напада била два тунела за кријумчарење оружја у палестинску енклаву.

Палестински болничари су рекли да је једна особа лакше повријеђена у ноћашњим бомбардовањима.

Касно синоћ милитанти из Газе испалили су другу ракету на Израел у посљедња два дана. Пројектил ручне израде експлодирао је недалеко од мјеста Сдерот и оштетио универзитетску зграду, али није било жртава.

Израелски кабинетски министар Бењамин Елиезер рекао је армијском радију да војска „неће сједити скрштених руку пред оваквим нападима“, али је додао да ће одговор бити одмјерен.

„Не желимо да покренемо ескалацију, јер Хамас жели управо то. Зато ће наш одговор бити чврст, али ограничен“, рекао је Елиезер.

Хамас је осудио „израелску агресију“ и поновио да се противи обнављању директних мировних разговора између палстинског предсједника Махмуда Абаса и Израела. Ова иницијатива има подршку западних земаља.

Арапски министри су на састанку у Каиру прошле седмице пружили принципијелну подршку наставку директних разговора, али под условима које одреди Абас.

Ostavi poruku