SHARE

Партија демократског прогреса сматра да је најављена одлука Владе Републике Српске (РС) којом ће се од сваког литра продатог горива у РС пет додатних фенинга издвајати за Жељезнице РС удар на ”ионако празне џепове грађана РС”.“Недопустиво је да грађани Републике Српске плаћају цијену лошег пословања `Жељезница РС`, до кога су довели кадрови актуелне власти у овом предузећу”, наводи се у саопшењу члана Главног одбора ПДП-а Зорана Тешановића.

Према његовим ријечима, посебан разлог да се оштро успротиве томе имају грађани који живе на источном дијелу Српске, јер они не користе нити ће у ближој будућности имати потребу за услугама жељезница, јер нема ни једног метра жељезничких шина.

У саопштењу се наводи да би се оваквом одлуком “извлачиле паре за предизборну кампању СНСД-а”, те да СНСД “обећава велике инвестиционе пројекте, а у пракси дјелују на потпуно другачији начин”.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић рекао је раније да је поскупљење горива за пет фенинга у РС и ФБиХ засад само иницијатива и један од начина за рјешавање дијела проблема које имају “Жељезнице РС”, као и “Жељезнице ФБиХ”.

Коментаришући ранији састанак са министром саобраћаја ФБиХ Наилом Шећкановићем, на којем је договарана могућност увођења таксе од пет фенинга за литар горива намијењених санацији трошкова финансирања жељезничких компанија у РС и ФБиХ, Чубриловић је рекао да је Влада ФБиХ прихватила ову иницијативу, док у РС она још није упућена на разматрање.

SHARE

Оставите одговор