SHARE

Предсједник Владе РС Милорад Додик изјавио је да је политика коју води озбиљна, да никада није била авантуристичка и непромишљена, без обзира на то што су је неки покушали тако окарактерисати.“РС ће поштовати Дејтон док свима не буде потпуно јасно да су га неки довољно разградили, да он више нема смисла, након чега ћемо одлучити о свом статусу”, рекао је премијер РС у интервјуу Срни.

РС ће, објаснио је Додик, одлучивати о свом статусу, јер је унијела свој субјективитет у Дејтонски мировни споразум, и то у складу са међународним правом, па и са мишљењем Суда у Хагу у вези с Косовом, као и на једном општем референдуму, гдје би народ који овдје живи одлучивао о својој судбини.

Додик сматра да је БиХ неодржива земља, да има једину шансу на изворним принципима Дејтонског мировног споразума и да ће, ако се не врати на изворни Дејтон, доћи у проблеме функционисања, што ће подразумијевати да се за њу траже нова рјешења.

“РС је прихватила да остане у БиХ, али у изворној дејтонској БиХ која има три министарства и девет надлежности. БиХ мимо Дејтона ће подразумијевати да се за њу траже нова рјешења, а та нова рјешења тада неће тражити људи са стране, него људи који у њој живе”, рекао је Додик.

Умјесто да промовише слово Дејтона као доказ јединог могућег модела за БиХ, Додик је казао да се међународна заједница опредијелила да промовише “дух Дејтона”, који је довео до његовог разграђивања. То је, према његовим ријечима, охрабрило Бошњаке у БиХ да траже више, а Хрвате довео у стање депресије и резигнације.

“Нас из РС су у кључном моменту навели да се окренемо изворном слову Дејтона, а не да подржавамо нечије жеље и очекивања само зато што тај неко сједи у Бриселу. Шта има везе што сједи у Бриселу, има људи који сједе на многим мјестима у свијету”, казао је Додик.

Предсједник Владе РС рекао је да је његова политика препознатљива и да се сигурно неће мијењати, а да ће он остати досљедан у очувању уставног положаја РС, њеног јачања у економском, социјалном и политичком смислу као и провођењу Дејтонског споразума на изворним принципима, онако како у њему пише, а не онако како неко жели да га тумачи.

“Кључно је и даље проводити овакву политику, како би РС сачувала дигнитет у будућности. РС је у БиХ зато што смо потписали Дејтонски споразум који подржавамо, али не желимо да испадне да смо ми задњи браниоци Дејтонског споразума”, став је Додика.

SHARE

Оставите одговор