Овогодишњи филмски фестивал у Венецији биће одржан од 1. до 11. септебра, а за Златног лава надметаће се 22 филма. На Мостри ће бити укупно 79 светских премијера. Фестивал отвара „Црни лабуд“ Дарена Аронофског, а затвара га Шекспирова „Бура“ у режији Џули Тејмор.

У оквиру 67. венецијанске Мостре биће 79 светских премијера, а за Златног лава ове године надметаће се 22 остварења, као и један филм изненађења, саопштили су организатори.

У Венецији ће премијерно бити приказана комична драма Софије Кополе „Somewhere“ (Негде), као и нови филм Дарена Аронофског „Black Swan“ (Црни лабуд).

Мостра ће бити место где ће публика премијерно видети и нови филм Немца Тома Тиквера „Drei“, док ће Француз тунижанског порекла Абделатиф Кешиш представити филм „Venus Noire“.

За Златног лава надметаће се филмови из 11 земаља, од чега шест из САД, четири из Италије, три из Француске, два из Јапана и по један из Русије, Шпаније, Чилеа, Канаде, Грчке, Кине и Немачке.

Амерички режисер Квентин Тарантино биће председник жирија који ће доделити Златног лава.

Специјална награда за целокупну каријеру припашће познатом редитељу акционих филмова Џону Вуу.

Фестивал у Венецији отвориће филм „Black Swan“, а затвориће га нова филмска адаптација Шекспировог комада „Бура“ у режији Џули Тејмор.

Овогодишња Мостра трајаће од 1. до 11. септембра.

Ostavi poruku