Ovogodišnji filmski festival u Veneciji biće održan od 1. do 11. septebra, a za Zlatnog lava nadmetaće se 22 filma. Na Mostri će biti ukupno 79 svetskih premijera. Festival otvara „Crni labud“ Darena Aronofskog, a zatvara ga Šekspirova „Bura“ u režiji Džuli Tejmor.

U okviru 67. venecijanske Mostre biće 79 svetskih premijera, a za Zlatnog lava ove godine nadmetaće se 22 ostvarenja, kao i jedan film iznenađenja, saopštili su organizatori.

U Veneciji će premijerno biti prikazana komična drama Sofije Kopole „Somewhere“ (Negde), kao i novi film Darena Aronofskog „Black Swan“ (Crni labud).

Mostra će biti mesto gde će publika premijerno videti i novi film Nemca Toma Tikvera „Drei“, dok će Francuz tunižanskog porekla Abdelatif Kešiš predstaviti film „Venus Noire“.

Za Zlatnog lava nadmetaće se filmovi iz 11 zemalja, od čega šest iz SAD, četiri iz Italije, tri iz Francuske, dva iz Japana i po jedan iz Rusije, Španije, Čilea, Kanade, Grčke, Kine i Nemačke.

Američki režiser Kventin Tarantino biće predsednik žirija koji će dodeliti Zlatnog lava.

Specijalna nagrada za celokupnu karijeru pripašće poznatom reditelju akcionih filmova Džonu Vuu.

Festival u Veneciji otvoriće film „Black Swan“, a zatvoriće ga nova filmska adaptacija Šekspirovog komada „Bura“ u režiji Džuli Tejmor.

Ovogodišnja Mostra trajaće od 1. do 11. septembra.

Ostavi poruku