Пошто их је „Београд од самога почетка звао, из дана у дан“, широм „старе Југе“ ултрапопуларни загребачки „Парни ваљак“ ће се после 20 година коначно одазвати и у Арени одржати концерт 16. октобра.

Загребачки рок састав „Парни ваљак“ одржаће после две деценије први концерт у Србији 16. октобра у Београдској арени, саопштио је промотер Сагор Мешковић.

Званично завршивши каријеру 2005. године опроштајним концертом у Загребу, „Парни ваљак“ гитаристе Хусеина Хасанефендића-Хуса и певача Акија Рахимовског ипак је прошлог новембра кренуо на повратничку турнеју, свирајући у Загребачкој арени, и у бројним градовима Хрватске, Словеније и Босне и Херцеговине.

Аутор хитова као што су „Неда“, „Вријеме је на нашој страни“, „Ухвати ритам“ или „Јесен у мени“, Хасанефендић каже да су „Парном ваљку“ преко Фејсбука стизали „позиви публике са разних страна“ и да их је „Београд од самога почетка звао, из дана у дан“.

„Телефони нам звоне стално, јављају се пријатељи, колеге, сви питају кад долазимо. И ево, коначно. Толико дуго нисмо свирали у Београду и толико ми је све то емотивно да кад почне концерт надам се да ни нећу чути музику од певања из публике“, рекао је Хасанефендић.

Промотер је саопштио да ће појединости о продаји улазници бити објављене почетком августа.

Деби у издању ПГП РТБ

Последњи концерт у Београду „Парни ваљак“ је одржао пре две деценије. Дебитантски албум „Дођите на шоу“ група је објавила 1976. године за ПГП РТБ.

Под утицајем новог таласа и краткотрајног члана „Ваљка“, каснијег фронтмена култне „Азре“ Бранимира Џонија Штулића, Хасанефендић се више окреће песмама у којима описује свакодневни живот и људе које познаје, што утиче да бенд албумима „Градске приче“ (1979) и „Вруће игре“ (1980) постаје све популарнији у тадашњој Југославији.

Постижу велик успех хитовима „Вријеме је на нашој страни“ и „Као ти“ (1981), „Ухвати ритам“ и „Пусти нек траје“ (1984), а „Парни ваљак“ све се окреће чвршћем року на успешним албумима „Покрени се!“ (1985) и „Анђели се досађују?“ (1987), са кога је велики хит био балада „Јесен у мени“.

Променивши и до тада бројне поставе, Хасанефендић и Рахимовски сада подмлађују остатак бенда за албуме „Сјај у очима“ (1988) и „Ловци снова“ (1990). После распада Југославије „Парни ваљак“, наставља да објављује албуме у Хрватској који су уживали приличну популарност и у Србији, иако овде бенд није долазио ни после петооктобарских промена.

Након албума „Претежно сунчано?“ (2004) и слављеничке турнеје поводом три деценије рада, „Парни ваљак“ се 2005. године повлачи са сцене. Повратничку турнеју прошле године најавили су интернет синглови „Након свих ових година“ и „То сам стварно ја“.

Ostavi poruku