Pošto ih je „Beograd od samoga početka zvao, iz dana u dan“, širom „stare Juge“ ultrapopularni zagrebački „Parni valjak“ će se posle 20 godina konačno odazvati i u Areni održati koncert 16. oktobra.

Zagrebački rok sastav „Parni valjak“ održaće posle dve decenije prvi koncert u Srbiji 16. oktobra u Beogradskoj areni, saopštio je promoter Sagor Mešković.

Zvanično završivši karijeru 2005. godine oproštajnim koncertom u Zagrebu, „Parni valjak“ gitariste Huseina Hasanefendića-Husa i pevača Akija Rahimovskog ipak je prošlog novembra krenuo na povratničku turneju, svirajući u Zagrebačkoj areni, i u brojnim gradovima Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Autor hitova kao što su „Neda“, „Vrijeme je na našoj strani“, „Uhvati ritam“ ili „Jesen u meni“, Hasanefendić kaže da su „Parnom valjku“ preko Fejsbuka stizali „pozivi publike sa raznih strana“ i da ih je „Beograd od samoga početka zvao, iz dana u dan“.

„Telefoni nam zvone stalno, javljaju se prijatelji, kolege, svi pitaju kad dolazimo. I evo, konačno. Toliko dugo nismo svirali u Beogradu i toliko mi je sve to emotivno da kad počne koncert nadam se da ni neću čuti muziku od pevanja iz publike“, rekao je Hasanefendić.

Promoter je saopštio da će pojedinosti o prodaji ulaznici biti objavljene početkom avgusta.

Debi u izdanju PGP RTB

Poslednji koncert u Beogradu „Parni valjak“ je održao pre dve decenije. Debitantski album „Dođite na šou“ grupa je objavila 1976. godine za PGP RTB.

Pod uticajem novog talasa i kratkotrajnog člana „Valjka“, kasnijeg frontmena kultne „Azre“ Branimira Džonija Štulića, Hasanefendić se više okreće pesmama u kojima opisuje svakodnevni život i ljude koje poznaje, što utiče da bend albumima „Gradske priče“ (1979) i „Vruće igre“ (1980) postaje sve popularniji u tadašnjoj Jugoslaviji.

Postižu velik uspeh hitovima „Vrijeme je na našoj strani“ i „Kao ti“ (1981), „Uhvati ritam“ i „Pusti nek traje“ (1984), a „Parni valjak“ sve se okreće čvršćem roku na uspešnim albumima „Pokreni se!“ (1985) i „Anđeli se dosađuju?“ (1987), sa koga je veliki hit bio balada „Jesen u meni“.

Promenivši i do tada brojne postave, Hasanefendić i Rahimovski sada podmlađuju ostatak benda za albume „Sjaj u očima“ (1988) i „Lovci snova“ (1990). Posle raspada Jugoslavije „Parni valjak“, nastavlja da objavljuje albume u Hrvatskoj koji su uživali priličnu popularnost i u Srbiji, iako ovde bend nije dolazio ni posle petooktobarskih promena.

Nakon albuma „Pretežno sunčano?“ (2004) i slavljeničke turneje povodom tri decenije rada, „Parni valjak“ se 2005. godine povlači sa scene. Povratničku turneju prošle godine najavili su internet singlovi „Nakon svih ovih godina“ i „To sam stvarno ja“.

Ostavi poruku