Bivši tužilac Tužilaštva BiH Filip Alkok, koji je u BiH vodio „predmet Dobrovoljačka ulica“, a u Ekstradicionom sudu u Londonu bio krunski svjedok odbrane Ejupa Ganića, uprkos zakonskoj obavezi da kao međunarodni tužilac mora da čuva tajne, kompletan predmet „Ganić“ odnio je sa sobom u Englesku, a Ganićevom timu odbrane otkrio je identitet zaštićenog svjedoka, izjavio je koordinator Tima za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina MUP-a Republike Srpske (RS) Simo Tuševljak.

Tuševljak je za „Glas Srpske“ izjavio da je Ganićeva odbrana preko Alkoka imala sve bitno iz tog predmeta.

„Alkok je kao tužilac Tužilaštva BiH u predmetu `Dobrovoljačka ulica` sarađivao i sa Tužilaštvom Srbije, uzimao izjave svjedoka, a asistenciju mu je pružalo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije“, kaže Tuševljak.

On kaže da je Alkok otkrio identitet svjedoka istog dana kad je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije priložilo njegovu izjavu sudu u Londonu i to bez generalijskih podataka u toj izjavi.

„Kada je odbrana dobila taj iskaz, Alkok, koji je bio u timu odbrane Ganića, prepoznao je svjedoka i rekao Ganiću o kome se radi“, rekao je Tuševljak i dodao da kad im je Alkok odao identitet, oni su odmah kontaktirali svjedoka i rekli mu da će mu platiti da promijeni izjavu, što je svjedok odbio, ali je obavijestio o tome Tim za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina.

Nakon toga Tim je u julu podnio prijavu Tužilaštvu BiH o otkrivanju identiteta zaštićenog svjedoka i vršenju pritiska odbrane Ejupa Ganića na njega.

„Podnijeli smo prijavu tačno onog dana kad su tog svjedoka Ganićevi pozvali na razgovor. On je došao nama pravo iz kabineta Damira Arnauta, savjetnika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i rekao šta se desilo. Mi smo istog momenta reagovali i od njega u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku uzeli izjavu koju smo sa našim službenim izvještajem sutradan dostavili Tužilaštvu BiH. Svjedok se istog dana obratio i Sudu za ratne zločine u Beogradu, gdje je, takođe, bio zaštićeni svjedok, i tražio zaštitu“, kaže Tuševljak.

Na istrazi koja se odnosi na zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu radio je međunarodni sudija Britanac Filip Alkok, koji je Tužilaštvo i BiH napustio u oktobru prošle godine.

Alkok je naredbu za istragu za Dobrovoljačku ulicu donio još u oktobru 2006. Kada je napustio BiH kompletan predmet predao je tadašnjem rukovodiocu Posebnog odjeljenja za ratne zločine Dejvidu Švendimanu, koji je rukovodio ovim odjeljenjem do kraja decembra prošle godine.

Taj predmet je potom predat tadašnjem zamjeniku odjeljenja Vesni Budimir koja je poslije Švendimanovog odlaska imenovana za rukovodioca odjeljenja.

Osim toga, tužilac Filip Alkok godinama je vodio istragu o strijeljanju osam rezervista JNA u Sarajevu, a nikada nije podigao optužnicu, mada tu postoje izjave neposrednih svjedoka sa svim podacima o identitetu ubica.

Ostavi poruku