SHARE

Бивши тужилац Тужилаштва БиХ Филип Алкок, који је у БиХ водио “предмет Добровољачка улица”, а у Екстрадиционом суду у Лондону био крунски свједок одбране Ејупа Ганића, упркос законској обавези да као међународни тужилац мора да чува тајне, комплетан предмет “Ганић” однио је са собом у Енглеску, а Ганићевом тиму одбране открио је идентитет заштићеног свједока, изјавио је координатор Тима за истраживање и документовање ратних злочина МУП-а Републике Српске (РС) Симо Тушевљак.

Тушевљак је за “Глас Српске” изјавио да је Ганићева одбрана преко Алкока имала све битно из тог предмета.

“Алкок је као тужилац Тужилаштва БиХ у предмету `Добровољачка улица` сарађивао и са Тужилаштвом Србије, узимао изјаве свједока, а асистенцију му је пружало Тужилаштво за ратне злочине Србије”, каже Тушевљак.

Он каже да је Алкок открио идентитет свједока истог дана кад је Тужилаштво за ратне злочине Србије приложило његову изјаву суду у Лондону и то без генералијских података у тој изјави.

“Када је одбрана добила тај исказ, Алкок, који је био у тиму одбране Ганића, препознао је свједока и рекао Ганићу о коме се ради”, рекао је Тушевљак и додао да кад им је Алкок одао идентитет, они су одмах контактирали свједока и рекли му да ће му платити да промијени изјаву, што је свједок одбио, али је обавијестио о томе Тим за истраживање и документовање ратних злочина.

Након тога Тим је у јулу поднио пријаву Тужилаштву БиХ о откривању идентитета заштићеног свједока и вршењу притиска одбране Ејупа Ганића на њега.

“Поднијели смо пријаву тачно оног дана кад су тог свједока Ганићеви позвали на разговор. Он је дошао нама право из кабинета Дамира Арнаута, савјетника предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића и рекао шта се десило. Ми смо истог момента реаговали и од њега у складу са Законом о кривичном поступку узели изјаву коју смо са нашим службеним извјештајем сутрадан доставили Тужилаштву БиХ. Свједок се истог дана обратио и Суду за ратне злочине у Београду, гдје је, такође, био заштићени свједок, и тражио заштиту”, каже Тушевљак.

На истрази која се односи на злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву радио је међународни судија Британац Филип Алкок, који је Тужилаштво и БиХ напустио у октобру прошле године.

Алкок је наредбу за истрагу за Добровољачку улицу донио још у октобру 2006. Када је напустио БиХ комплетан предмет предао је тадашњем руководиоцу Посебног одјељења за ратне злочине Дејвиду Швендиману, који је руководио овим одјељењем до краја децембра прошле године.

Тај предмет је потом предат тадашњем замјенику одјељења Весни Будимир која је послије Швендимановог одласка именована за руководиоца одјељења.

Осим тога, тужилац Филип Алкок годинама је водио истрагу о стријељању осам резервиста ЈНА у Сарајеву, а никада није подигао оптужницу, мада ту постоје изјаве непосредних свједока са свим подацима о идентитету убица.

SHARE

Оставите одговор