U hramu Svetog velikomučenika Georgija u Trnovu danas je služena liturgija i pomen za srpske borce i civile iz ovog mjesta koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.Pred spomenikom na planinskom prevoju Rogoj, na putu Trnovo – Foča, služen je parastos za 69 poginulih srpskih boraca iz Kalinovika, Trnova, Foče, Nevesinja, Gacka i Bileće koji su poginuli na tom mjestu.

Na današnji dan 1992. godine na veliki pravoslavni praznik Ognjenu Mariju, Trnovo su prvi put u proteklom ratu okupirale muslimanske snage, koje su tog i narednih nekoliko dana ubile 93 civila, od kojih 48 žena i četvero djece, od kojih je najmlađe imalo samo 15 mjeseci.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo Joka Prorok rekla je da se većina srpskih civila tih dana nije uspjela izvući iz muslimanskog obruča i izaći iz Trnova.

„Mnogi su zarobljeni i odvedeni na Treskavicu gdje su nad njima izvršene egzekucije, a najviše ih je ubijeno tupim predmetima, maljevima, vješanjem, klanjem… Ubijani su i invalidi. Malo ko je ubijen metkom. Uhvaćeni starci vezani su konjima za repove i dovlačeni u Trnovo. Tih dana su u Trnovu i okolnim selima spaljene sve srpske kuće“, rekla je Prorok novinarima.

Ona podsjeća da je zarobljen, zvjerski mučen i ubijen sveštenik trnovskog hrama Nedeljko Popović, a da je crkva zapaljena.

„Još se traga za osam civila i za glavom starca Danila Mišovića /83/ koja mu je odsječena na panju pred kućnim pragom“, rekla je Prorok i dodala da je u Trnovu od 1992. do 1995. godine stradalo 124 civila i 141 srpski vojnik.

Tog dana prije 18 godina Marinko Bjelica je ranjen na Rogoju, a njegov sin Dragan je ubijen. Marinko kaže da je uspio da izvuče tijelo sina, koje je bilo iskasapljeno.

„Vidjeli su se tragovi klanja na vratu, uboda nožem po tijelu. Na desnom bedru bio mu je urezan veliki krst, a na prsim dva. Na cijelom tijelu bilo mu je urezano 11 krstova“, priča Bjelica kojem je iste godine ubijen i drugi sin Janko, a 1994. i dvadesetogodišnja kćerka Radmila, koja je bila medicinska sestra.

Koordinator Tima MUP-a Republike Srpske /RS/ za istraživanje i dokumetovanje ratnih zločina Simo Tuševljak rekao je da su svi srpski civili iz Trnova koji su na današnji dan 1992. godine pokušali da se spasu bjekstvom preko Rogoja zarobljeni i odvedeni u školu u Dejčićima, gdje su maltretirani i mučeni, a mnogi od njih ubijeni.

„Uništeni su svi privredni objekti, a sve srpske kuće zapaljene. Prvoosumnjičeni je Edhem Godinjak, protiv kojeg se vodi istraga i očekujemo da će on odgovarati za ono što je počinio. Ali za zločine nad srpskim stanovništvom u Trnovu nije odgovoran samo Godinjak, nego i drugi“, istakao je Tuševljak, podsjećajući da još niko nije odgovarao za zločine nad srpskim civilima i vojnicima u Trnovu.

On je potvrdio da Tužilaštvo BiH sprovodi istragu protiv lica bošnjačke nacionalnosti koja su počinila ratne zločine protiv srpskog stanovništva u Trnovu.

„Ta istraga je skoro završena i nije poznato šta se čeka da lica koja su odgovorna za te zločine i odgovaraju. Ti zločini su evidentni i jedni su od najmonstruoznijih koji su počinjeni u BiH u proteklom ratu. Veliki broj žena i djece prošao je kroz logore u Trnovu koji su bili pod kontrolom muslimanskih snaga“, rekao je Tuševljak.

Prema njegovim riječima, zločina je bilo i kada je Trnovo oslobodila Vojska RS jer je konstantno bilo zasuto granatama i projektilima sa muslimanskih položaja od kojih je stradao veliki broj srpskih civila.

Šef Koordinacionog tima Vlade RS za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih Staša Košarac rekao je da je u Trnovu izvršen gnusan zločin.

„Kada se napravi analiza počinjenog krivičnog djela, načina kako je počinjeno ubijanje srpskog naroda i uništavanje srpske imovine vidjećemo da je to u 80 odsto slučajeva bilo davljenjem, klanjem, paljenjem“, istakao je Košarac.

Ostavi poruku