Одлагањем усвајања закона о попису становништва и домаћинстава БиХ ризикује даљу изолацију, упозорили су шефови мисија амбасада Европске уније у БиХ.У заједничкој изјави шефова мисија амбасада ЕУ у БиХ достављеној медијима изражава се дубоко жаљење због јучерашњег СНСД-овог бојкота сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, што је за резултат имало да се због недостатка кворума није гласало о закону о попису становништва и домаћинстава .

„Сада заиста постоји стварна опасност да земља неће учествовати у овом виталном задатку који ће се провести у свим другим европским земљама у 2011. години. Недостатак поузданих статистичких података би имао веома озбиљне импликације на друштвено-економски развој БиХ“, упозоравају амабасадори.

Шефови мисија амбасада ЕУ истичу да би се значајно закочио процес европских интеграција БиХ тако што би лишио земљу оне врсте тачних и ажурираних статистичких података који су од основне важности у контексту приступних преговора са ЕУ, као и максималног апсорбирања претприступних фондова ЕУ.

„Шефови мисија позивају све стране да се хитно и конструктивно укључе у рјешавање овог законодавног приоритета тако што ће искористити прилику на сљедећој сједници заказаној за 2. септембар. Политичке странке у БиХ морају демонстирати да су озбиљне и искрене у својој посвећености да земљу приближиле чланству у ЕУ“, наводи се у саопштењу.

Ostavi poruku