Na rafovima londonskog supermarketa „Badžens“ pojavilo se meso veverica i toliko je traženo da ne mogu da nabave dovoljno.

Englezi su šokirani. Ali ne svi, očigledno.

Naime, lanac samoposluga „Badžens“ (Budgens) iz Londona nedavno je svoju ponudu „obogatio“ mesom veverice, čime je izazvao gnev boraca za zaštitu životinja.

Uz opis da se radi o mesu sa niskim procentom masti i puno proteina, nudi se kao alternativa junetini i svinjetini – po ceni od 3 funte po veverici! Sivoj.

„U narednih nekoliko godina, meso veverice će biti kao danas zečetina“, izjavio je Frans presu direktor „Badžensa“ Endru Tornton.

„Za proizvodnju jedne tone govedine potrebno je 15 tona žitarica, dok se veverice hrane onim što nađu u prirodi i nema ih mnogo“, naveo je Tornton govoreći o prednostima mesa veverice.

Dodao je da je to meso uvrstio u ponudu samoposluge na zahtev pojedinih mušterija i da nedeljno proda desetak komada.

„Rasprodamo ih vrlo brzo. Jasno je da su veoma ukusne u paprikašu, uz testenine, u supama i pitama. Ubijaju ih farmeri u divljini“, kaže Nil Dugar, menadžer radnje u Krauč endu, u severnom Londonu, koja je trenutno jedina u lancu sa ovom ponudom.

Osnivač udruženja za zaštitu životinja „Viva“, Džulijet Geletli, ocenila je da samoposluga „Badžens“ izvlači korist od varvarskog i bespotrebnog masakra veverica.

„Ako pokušavaju da odskoče od ostalih prodajući meso veverice, onda je jedina poruka koju šalju ta da su srećni što imaju krv prelepe divlje životinje na rukama i to radi par funti“, smatra Geletlijeva.

Meso veverice je nekada davno bilo uobičajeno u domovima Engleza, posebno u tjudorovskoj Engleskoj. Interesovanje se ponovo javilo pre nekoliko godina, a takvo meso se pojavilo i u pojedinim mesarama i u jelovniku nekoliko restorana.

Ostavi poruku