SHARE

На рафовима лондонског супермаркета „Баџенс“ појавило се месо веверица и толико је тражено да не могу да набаве довољно.

Енглези су шокирани. Али не сви, очигледно.

Наиме, ланац самопослуга „Баџенс” (Budgens) из Лондона недавно је своју понуду „обогатио” месом веверице, чиме је изазвао гнев бораца за заштиту животиња.

Уз опис да се ради о месу са ниским процентом масти и пуно протеина, нуди се као алтернатива јунетини и свињетини – по цени од 3 фунте по веверици! Сивој.

„У наредних неколико година, месо веверице ће бити као данас зечетина”, изјавио је Франс пресу директор „Баџенса” Ендру Торнтон.

„За производњу једне тоне говедине потребно је 15 тона житарица, док се веверице хране оним што нађу у природи и нема их много”, навео је Торнтон говорећи о предностима меса веверице.

Додао је да је то месо уврстио у понуду самопослуге на захтев појединих муштерија и да недељно прода десетак комада.

„Распродамо их врло брзо. Јасно је да су веома укусне у паприкашу, уз тестенине, у супама и питама. Убијају их фармери у дивљини”, каже Нил Дугар, менаџер радње у Крауч енду, у северном Лондону, која је тренутно једина у ланцу са овом понудом.

Оснивач удружења за заштиту животиња „Вива”, Џулијет Гелетли, оценила је да самопослуга „Баџенс” извлачи корист од варварског и беспотребног масакра веверица.

„Ако покушавају да одскоче од осталих продајући месо веверице, онда је једина порука коју шаљу та да су срећни што имају крв прелепе дивље животиње на рукама и то ради пар фунти”, сматра Гелетлијева.

Месо веверице је некада давно било уобичајено у домовима Енглеза, посебно у тјудоровској Енглеској. Интересовање се поново јавило пре неколико година, а такво месо се појавило и у појединим месарама и у јеловнику неколико ресторана.

SHARE

Оставите одговор