SHARE

Министар спољних послова Француске Бернар Кушнер изјавио је да је увјерен да савјетодавно мишљење Међународног суда правде о Косову доприноси стабилности региона и сматра да је овим завршено цијепање Југославије и да други региони, попут Републике Српске, не могу из одлуке суда да извлаче сличне закључке.

“Када је ријеч о БиХ, споразуми из Дејтона и Париза експлицитно искључују било какву могућност сецесије. Ови споразуми обавезују све грађане и политичаре БиХ, као, уосталом, и Србије и Хрватске, и предсједник Борис Тадић је о том питању изнио веома јасне ставове који имају моју пуну подршку”, рекао је Кушнер за “Вечерње новисти”.

Кушнер је оцијенио да савјетодавно мишљење МСП-а није побједа једних над другима, те поручио да се сада треба окренути будућности и понудио подршку Француске у европским интеграцијама, наглашавајући да Београду у процесу приближавања ЕУ није постављен услов признање Приштине.

Он је навео да ће Француска, земља оснивач те уније, наставити да чини све да “олакша дијалог између Србије и Косова” и омогући им напредак ка европској будућности, истичући да је незамисливо да двије земље приступе ЕУ а да прије тога нису ријешиле неспоразуме.

Међународни суд правде донио је 22. јула савјетодавно мишљење да косовски Албанци декларацијом о једностраном проглашењу независности нису прекршили међународно право, нити резолуцију Савјета безбједности УН 1244, као ни правни поредак установљен у покрајини том резолуцијом.

Мисија Србије при УН поднијела је 28. јула Генералној скупштини УН Резолуцију којом се јасно истиче да једнострана сецесија није прихватљив начин за рјешавање територијалних питања и позива на проналажење рјешења путем дијалога.

SHARE

Оставите одговор