SHARE

Министар спољних послова Вук Јеремић позвао је више од 120 држава, које нису признале једнострано проглашену независност Косова, да подрже резолуцију коју је Србија поднела Генералној скупштини УН, којом се “унилатерална сецесија” проглашава као неприхватљив начин за решавање територијалних спорова.

Јеремић је, интервјуу за америчку агенцију Асошиејтед прес, рекао да је подршка резолуцији коју је Србија поднела, најбољи начин да се затвори “Пандорина кутија” отворена прошле седмице саветодавним мишљењем Медјународног суда правде да је једнострано проглашена независност Косова у сагласности са медјународним правом.

Шеф српске дипломатије је истакао да постоји близу 100 сепаратистичких покрета у више десетина земаља широм света и да је најбољи начин да се спречи да оне следе Косово и прогласе независност подршка резолуцији.

Јеремић је, медјутим, додао да ће освајање подршке у Генералној скупштини УН бити тешко, навела је америчка агенција.

Министар спољних послова Србије је јуче у Њујорку разговарао са генералним секретаром УН Бан Ки-муном о ситуацији на Косову после изношења саветодавног мишљења МСП-а.

Србија је поднела Генералној скупштини УН резолуцију којом се јасно истиче да једнострана сецесија није прихватљив начин за решавање територијалних питања и позива на проналажење узајамно прихватљивог решења путем дијалога.

SHARE

Оставите одговор