Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić pozvao je više od 120 država, koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, da podrže rezoluciju koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN, kojom se „unilateralna secesija“ proglašava kao neprihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih sporova.

Jeremić je, intervjuu za američku agenciju Asošiejted pres, rekao da je podrška rezoluciji koju je Srbija podnela, najbolji način da se zatvori „Pandorina kutija“ otvorena prošle sedmice savetodavnim mišljenjem Medjunarodnog suda pravde da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova u saglasnosti sa medjunarodnim pravom.

Šef srpske diplomatije je istakao da postoji blizu 100 separatističkih pokreta u više desetina zemalja širom sveta i da je najbolji način da se spreči da one slede Kosovo i proglase nezavisnost podrška rezoluciji.

Jeremić je, medjutim, dodao da će osvajanje podrške u Generalnoj skupštini UN biti teško, navela je američka agencija.

Ministar spoljnih poslova Srbije je juče u Njujorku razgovarao sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom o situaciji na Kosovu posle iznošenja savetodavnog mišljenja MSP-a.

Srbija je podnela Generalnoj skupštini UN rezoluciju kojom se jasno ističe da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja i poziva na pronalaženje uzajamno prihvatljivog rešenja putem dijaloga.

Ostavi poruku