Odlazeći ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš ocijenio je da nesposobnost domaćih lidera da postignu kompromis potreban za napredak ka NATO i EU može odvesti BiH u samoizolaciju dok okolne zemlje idu naprijed u evroatlantskim integracijama.
„Frustrira činjenica da čelništvo ove zemlje ne može postići potrebne kompromise kako bi se dogovori napravili“, rekao je Ingliš u intervjuu za sarajevski „Dnevni avaz“.

Konstatujući da je za vrijeme njegovog trogodišnjeg mandata BiH zabilježila određen napredak Ingliš je izrazio razočarenje sporošću tog napretka.

On je podsjetio da se glavni zahtjevi za napredak ka NATO i EU tiču ustavne reforme i pitanja državne imovine te još nekih pitanja.

„SAD žele vidjeti BiH u EU i NATO što prije. To je interes i same BiH“, poručio je Ingliš.

Prema njegovim riječima, priče o otcjepljenju Republike Srpske nakon savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu o Kosovu neodgovorne su i nemaju nikakvu osnovu.

„Nema paralele između Kosova i situacije u BiH“, rekao je Ingliš.

Ističući da i SAD želi da OHR bude zatvoren odlazeći američki ambasador ponovio je da je za zatvaranje OHR-a potrebno ispuniti određene preduslove.

Ingliša bi na mjestu ambasadora SAD u BiH početkom septembra trebalo da zamijeni Patrik Mun.

Ostavi poruku