Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Evropske unije Ketrin Ešton podijelila je državama članicama EU prijedlog rezolucije o Kosovu, kojom se prihvata mišljenje Međunarodnog suda pravde, a Beograd i Priština pozivaju na dijalog „u duhu dobrosusjedskih odnosa“.

„S poštovanjem prihvatamo savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde od 22. jula 2010. godine, datog na osnovu zahtjeva Generalne skupštine, da je proglašenje nezavisnosti Kosova u saglasnosti sa međunarodnim pravom“, navodi se u tekstu prijedloga rezolucije u koji je uvid imala Radio-televizija Srbije.

O prijedlogu rezolucije države članice EU će se pojedinačno izjašnjavati narednih dana.

Autori prijedloga smatraju da će EU uspjeti da obezbijedi jedinstvo u vezi sa suštinom teksta, jer su jezik i ton dokumenta „najvjerovatnije“ prihvatljivi i za pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova – Grčku, Španiju, Rumuniju, Slovačku i Kipar.

Prijedlog rezolucije EU načinjen je odmah pošto je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić predao Generalnoj skupštini UN srpski prijedlog rezolucije.

Međunarodni sud pravde donio je 22. jula savjetodavno mišljenje da kosovski Albanci deklaracijom o jednostranom proglašenju nezavisnosti nisu prekršili međunarodno pravo, niti rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN 1244, kao ni pravni poredak ustanovljen u pokrajini tom rezolucijom.

Misija Srbije pri UN podnijela je 28. jula Generalnoj skupštini UN Rezoluciju kojom se jasno ističe da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rješavanje teritorijalnih pitanja i poziva na pronalaženje rješenja putem dijaloga.

Ostavi poruku