SHARE

Висока представница за спољну политику и безбједност Европске уније Кетрин Ештон подијелила је државама чланицама ЕУ приједлог резолуције о Косову, којом се прихвата мишљење Међународног суда правде, а Београд и Приштина позивају на дијалог “у духу добросусједских односа”.

“С поштовањем прихватамо савјетодавно мишљење Међународног суда правде од 22. јула 2010. године, датог на основу захтјева Генералне скупштине, да је проглашење независности Косова у сагласности са међународним правом”, наводи се у тексту приједлога резолуције у који је увид имала Радио-телевизија Србије.

О приједлогу резолуције државе чланице ЕУ ће се појединачно изјашњавати наредних дана.

Аутори приједлога сматрају да ће ЕУ успјети да обезбиједи јединство у вези са суштином текста, јер су језик и тон документа “највјероватније” прихватљиви и за пет чланица ЕУ које нису признале независност Косова – Грчку, Шпанију, Румунију, Словачку и Кипар.

Приједлог резолуције ЕУ начињен је одмах пошто је шеф српске дипломатије Вук Јеремић предао Генералној скупштини УН српски приједлог резолуције.

Међународни суд правде донио је 22. јула савјетодавно мишљење да косовски Албанци декларацијом о једностраном проглашењу независности нису прекршили међународно право, нити резолуцију Савјета безбједности УН 1244, као ни правни поредак установљен у покрајини том резолуцијом.

Мисија Србије при УН поднијела је 28. јула Генералној скупштини УН Резолуцију којом се јасно истиче да једнострана сецесија није прихватљив начин за рјешавање територијалних питања и позива на проналажење рјешења путем дијалога.

SHARE

Оставите одговор