Заменик министра спољних послова Грчке Димитрис Друцас допутоваће данас у дводневну посету Србији, где ће саговорницима пренети поруку да је будућност региона у Европској унији (ЕУ), као и да се став званичне Атине по питању Косова и Метохије не мења.

Према најави грчке амбасаде у Београду, циљ посете заменика министра Друцаса је и промовисање иницијативе владе преијера Јоргоса Папандреуа за поновно покретање дијалога измедју Београда и Приштине после саветодавног мишљења Медјународног суда правде (МСП), као и да са српским властима разговара о будућим корацима.

Како је најављено, очекује се да ће Друцаса, по доласку у Београд, примити српски патријарх Иринеј.

Високи званичник из Атине ће у суботу имати билатералне разговоре са шефом дипломатије Вуком Јеремићем, с којим ће потписати и Меморандум о сарадњи Србије и Грчке по питању ЕУ.

Истог дана Друцас ће се састати и са председником Србије Борисом Тадићем.

Из Београда, Друцас путује у Приштину где ће разговарати са предствницима привремених институција самоуправе, Фатмиром Сејдиуом и Хашимом Тачијем.

Друцас долази у Београд недељу дана пошто је МСП изнео саветодавно мишљење, да декларација привремених институција самоуправе у Приштини о једностраном независности Космета не представља кршење медјународног права.

Како се наводи на сајту грчког МИП, главна порука Друцаса, који је у понедељак у Бриселу учествовао на састанку министара спољних послова 27 држава-чланица ЕУ, где се разговарало о мишљењу МСП, биће да је будућност региона у Унији.

Како је на брифингу за новинаре у Атини рекао у четвртак портпарол Министарства спољних послова Григорис Делавекурас је на  питање да ли ће Грчка наставити да подржава територијални интегритет Србије  или ће признати независност Космета, одговорио:

„Грчка позиција је добро позната и неће се мењати. Мишљење МСП анализира правне аспекте постављеног питања, питања које је суштински политичко. Зато и говоримо о политичком процесу“, рекао је Делавекурас.

Грчка је једна од пет држава-чланица ЕУ које нису признале једнострано проглашену независност Космета.

Остале државе су Шпанија, Румунија, Словачка и Кипар.

Ostavi poruku