Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Dimitris Drucas doputovaće danas u dvodnevnu posetu Srbiji, gde će sagovornicima preneti poruku da je budućnost regiona u Evropskoj uniji (EU), kao i da se stav zvanične Atine po pitanju Kosova i Metohije ne menja.

Prema najavi grčke ambasade u Beogradu, cilj posete zamenika ministra Drucasa je i promovisanje inicijative vlade preijera Jorgosa Papandreua za ponovno pokretanje dijaloga izmedju Beograda i Prištine posle savetodavnog mišljenja Medjunarodnog suda pravde (MSP), kao i da sa srpskim vlastima razgovara o budućim koracima.

Kako je najavljeno, očekuje se da će Drucasa, po dolasku u Beograd, primiti srpski patrijarh Irinej.

Visoki zvaničnik iz Atine će u subotu imati bilateralne razgovore sa šefom diplomatije Vukom Jeremićem, s kojim će potpisati i Memorandum o saradnji Srbije i Grčke po pitanju EU.

Istog dana Drucas će se sastati i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Iz Beograda, Drucas putuje u Prištinu gde će razgovarati sa predstvnicima privremenih institucija samouprave, Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem.

Drucas dolazi u Beograd nedelju dana pošto je MSP izneo savetodavno mišljenje, da deklaracija privremenih institucija samouprave u Prištini o jednostranom nezavisnosti Kosmeta ne predstavlja kršenje medjunarodnog prava.

Kako se navodi na sajtu grčkog MIP, glavna poruka Drucasa, koji je u ponedeljak u Briselu učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova 27 država-članica EU, gde se razgovaralo o mišljenju MSP, biće da je budućnost regiona u Uniji.

Kako je na brifingu za novinare u Atini rekao u četvrtak portparol Ministarstva spoljnih poslova Grigoris Delavekuras je na  pitanje da li će Grčka nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije  ili će priznati nezavisnost Kosmeta, odgovorio:

„Grčka pozicija je dobro poznata i neće se menjati. Mišljenje MSP analizira pravne aspekte postavljenog pitanja, pitanja koje je suštinski političko. Zato i govorimo o političkom procesu“, rekao je Delavekuras.

Grčka je jedna od pet država-članica EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta.

Ostale države su Španija, Rumunija, Slovačka i Kipar.

Ostavi poruku