SHARE

Тужилаштво за ратне злочине Србије убијеђено је да је члан ратног Предсједништва БиХ Ејуп Ганић одговоран за злочине, рекао је замјеник српског тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.Тврдњу Ганића да је захтјев за његово изручење Србији дио политичке трговине, Векарић оцјењује као посљедњу од његових манипулација, истичући да се Ганић у одбрани “служио разним средствима ван оквира фер-плеја”.

Векарић је додао и да коментаре Ганића сматра кампањом и притиском на виши суд, “којем ће се по свој прилици тужилаштво у Београду жалити”, преноси “Блиц”.

“За злочин у Добровољачкој улици нема ниједне пресуде. А неко је одговоран за 52 жртве. Ако није Ганић одговоран, ко је? У нашим оптужницама више од 90 одсто оптужених су Срби, према томе, ми имамо право да поставимо ово питање”, истакао је Векарић.

“Блиц” пише да Тужилаштво за ратне злочине у Београду, које је тражило Ганићево изручење, још није донијело одлуку о подношењу жалбе на пресуду лондонског суда.

Министар правде Србије Снежана Маловић изјавила је да су Вијеће за ратне злочине Вишег суда у Београду и Тужилаштво за ратне злочине у досадашњим поступцима показали да су апсолутно спремни да процесуирају починиоце кривичних дјела ратних злочина, без обзира на њихову националност или националност жртава.

Она није жељела да коментарише образложења суда у Лондону да би суђење у Србији било “политички мотивисано”, наводећи да је случај “Ганић” искључиво ствар правосудних органа, а не политике.

Британски суд одбио је прије два дана захтјев Србије да јој изручи бившег члана ратног Предсједништва БиХ Ејупа Ганића.

Ганић је ухапшен 1. марта на аеродрому Хитроу у Лондону на основу потјернице коју је Србија расписала за њим и још 18 лица из БиХ због напада на колону ЈНА у Сарајеву 3. маја 1992. године. Према подацима Центра јавне безбједности Источног Сарајева, у нападима 2. и 3. маја убијена су 42, а рањена 73 припадника ЈНА, док их је 215 заробљено.

SHARE

Оставите одговор