Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ubijeđeno je da je član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić odgovoran za zločine, rekao je zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.Tvrdnju Ganića da je zahtjev za njegovo izručenje Srbiji dio političke trgovine, Vekarić ocjenjuje kao posljednju od njegovih manipulacija, ističući da se Ganić u odbrani „služio raznim sredstvima van okvira fer-pleja“.

Vekarić je dodao i da komentare Ganića smatra kampanjom i pritiskom na viši sud, „kojem će se po svoj prilici tužilaštvo u Beogradu žaliti“, prenosi „Blic“.

„Za zločin u Dobrovoljačkoj ulici nema nijedne presude. A neko je odgovoran za 52 žrtve. Ako nije Ganić odgovoran, ko je? U našim optužnicama više od 90 odsto optuženih su Srbi, prema tome, mi imamo pravo da postavimo ovo pitanje“, istakao je Vekarić.

„Blic“ piše da Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu, koje je tražilo Ganićevo izručenje, još nije donijelo odluku o podnošenju žalbe na presudu londonskog suda.

Ministar pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da su Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i Tužilaštvo za ratne zločine u dosadašnjim postupcima pokazali da su apsolutno spremni da procesuiraju počinioce krivičnih djela ratnih zločina, bez obzira na njihovu nacionalnost ili nacionalnost žrtava.

Ona nije željela da komentariše obrazloženja suda u Londonu da bi suđenje u Srbiji bilo „politički motivisano“, navodeći da je slučaj „Ganić“ isključivo stvar pravosudnih organa, a ne politike.

Britanski sud odbio je prije dva dana zahtjev Srbije da joj izruči bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 lica iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine. Prema podacima Centra javne bezbjednosti Istočnog Sarajeva, u napadima 2. i 3. maja ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je 215 zarobljeno.

Ostavi poruku