Насловна Босна и Херцеговина Прошлост са Србијом рашчистити пред међународним судовима

Прошлост са Србијом рашчистити пред међународним судовима

0

БиХ и Србија питања из прошлости морају да рашчисте на међународним судовима – сматра бивши члан ратног Предсједништва БиХ Ејуп Ганић, који је у БиХ и Србији осумњичен за ратни злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године.

Он је након разговора са предсједавајућим Предсједништва БиХ Харисом Силајџићем рекао новинарима да као грађанин очекује да БиХ окрене ново поглавље у сарадњи са Србијом и да се прави добра будућност на овим просторима.

Ганић тврди да је БиХ била нападнута, да су фабрике уништене, да је страдао велики број цивила, те да се Србија мора осјећати одговорном да плати за то.

Он је навео да је Силајџићу предао три копије документа за чланове Предсједништва БиХ, који је презентован на суду у Лондону, у којем „Србија потврђује да је на територији БиХ, између ове двије државе, био међународни оружани сукоб“.

Ганић је рекао да је главни циљ да Силајџић на основу тих докумената заједно са другим органима, „покрене процедуру која је адекватна“.

Силајџић је рекао да у процесу који се водио пред лондонским судом у случају „Ганић“, БиХ учинила колико је могла, додавши да је то био „атак на БиХ“, те да ће се и даље борити за интересе БиХ.

На питање новинара колико ова одлука суда у Лондону и документи које помиње Ганић могу да помогну да се покрене поступак против Србије пред Међународним судом правде у Хагу, Силајџић је рекао да то тражи мишљење експерата, те да је то поступак који ће сасвим сигурно тражити и нове чињенице, јер је то услов, а данас је, како је рекао, чуо неке ствари од Ганића, које ће сигурно помоћи.

Коментаришући ово питање, Ганић је рекао да ће да помогне да „БиХ наплати од Србије онолико колико се може наплатити за све оно што је урадила у току рата“, те да ће он, као приватно лице, анализирати са својим адвокатима који је најбољи пут за компензацију за ових пет мјесеци проведених у притвору у Великој Британији.

Када је ријеч о изјави главног тужиоца Тужилаштва БиХ Милорада Барашина да се води истрага за Добровољачку улицу, а у поступку против Ејупа Ганића и осталих осумњичених, Ганић је рекао да је овај случај истраживао и Хашки трибунал, који је тражио додатне провјере за три лица, те да је комплетан случај предао Тужилаштву БиХ.

Он је навео да је три и по године истрагу у Тужилаштву БиХ водио Енглез Филип Алкок, који је касније „рекао да је све истражио што се могло истражити и да је дошао до истог закључка до ког је дошао и Хашки трибунал“.

Ганић сматра да и Илија Јуришић, који је у Србији осуђен због злочина у случају „тузланска колона“, треба да буде ослобођен.

Говорећи о свом одласку у Београд, Силајџић је рекао да је испуњен његов услов да се парламент Србије извини породицама жртава.

„Ја не знам да ли ћу сутра ићи, још нисмо утврдили термин, али ће свакако доћи до те посјете“, рекао је Силајџић.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version