Vlada Republike Srpske razmatrala je na današnjoj sednici mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) i zaključila da nema nikakvog osnova da organi Bosne i Hercegovine priznaju Kosovo,i podržala je nastojanja Srbije da se pitanje statusa Kosova i Metohije rešava diplomatskim putem i na konstruktivan način.

Na istoj sednici vlada RS je zadužila Ministarstvo pravde da pripremi predlog odluke o formiranju ekspertske grupe koja će izučiti Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde i o tome podneti izveštaj.

Vlada RS u saopštenju ističe da je savetodavno mišljenje MSP  od velikog značaja za RS s obzirom na ostvarivanje njene ustavne pozicije, kao i zbog specijalnih veza koje RS ima sa Srbijom.

Vlada konstatuje da Međunarodni sud pravde u savetodavnom mišljenju ističe da opšte odredbe međunarodnog prava ne sadrže zabranu jednostranih deklaracija nezavisnosti.

Vlada je, kako je navedeno u saopštenju, imala u vidu da pojedini zvaničnici BiH, kao i određeni predstavnici stranih država i međunarodnih organizacija, naglašavaju da mišljenje MSP podržava zagovornike priznavanja Kosova kao nezavisne države.

Nakon pažljivog pregleda tog mišljenja, Vlada konstatuje da takvi navodi nemaju osnova.

„U mišljenju MSP nema ničega što bi moglo nametnuti, pa čak ni navesti da BiH, njeni entiteti ili bilo koja druga država ili organizacija podležu bilo kakvoj pravnoj obavezi priznavanja Kosova i Metohije kao nezavisne države“, kaže se u saopštenju, dodajući da čak ni samo savetodavno mišljenje ne potvrđuje da je samoproglašeno Kosovo ostvarilo državnost.

Ostavi poruku