Влада Републике Српске разматрала је на данашњој седници мишљење Међународног суда правде (МСП) и закључила да нема никаквог основа да органи Босне и Херцеговине признају Косово, и подржала је настојања Србије да се питање статуса Косова и Метохије решава дипломатским путем и на конструктиван начин.

На истој седници влада РС је задужила Министарство правде да припреми предлог одлуке о формирању експертске групе која ће изучити Саветодавно мишљење Међународног суда правде и о томе поднети извештај.

Влада РС у саопштењу истиче да је саветодавно мишљење МСП  од великог значаја за РС с обзиром на остваривање њене уставне позиције, као и због специјалних веза које РС има са Србијом.

Влада констатује да Међународни суд правде у саветодавном мишљењу истиче да опште одредбе међународног права не садрже забрану једностраних декларација независности.

Влада је, како је наведено у саопштењу, имала у виду да поједини званичници БиХ, као и одређени представници страних држава и међународних организација, наглашавају да мишљење МСП подржава заговорнике признавања Косова као независне државе.

Након пажљивог прегледа тог мишљења, Влада констатује да такви наводи немају основа.

„У мишљењу МСП нема ничега што би могло наметнути, па чак ни навести да БиХ, њени ентитети или било која друга држава или организација подлежу било каквој правној обавези признавања Косова и Метохије као независне државе“, каже се у саопштењу, додајући да чак ни само саветодавно мишљење не потврђује да је самопроглашено Косово остварило државност.

Ostavi poruku