Predsjednik Republike Srpske /RS/ Rajko Kuzmanović izjavio je da u RS ne bi bila prihvaćena navodna inicijativa predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton o preuzimanju direktne kontrole nad BiH, usmjerene protiv rukovodstva RS.
„Ukoliko bi se ova još nezvanična saznanja pokazala kao tačna, to bi predstavljalo veliki korak unazad i ne bi bilo prihvaćeno od domaćih snaga“, rekao je Kuzmanović za „Glas Srpske“.

Ističući da je nezahvalno komentarisati navode strane štampe koja prenosi nezvanične informacije o tajnom planu Eštonove, predsjednik RS je rekao da bi EU ovu zemlju trebalo da tretira kao slobodnu i suverenu, a ne da se prema njoj odnosi kao prema protektoratu i kolonijalnoj teritoriji.

„Zbog toga prijetnje sankcijama i drugim vidovima odmazde zasnovane na političkom voluntarizmu moćnika ne mogu naći svoju primjenu u jednoj slobodnoj evropskoj državi. Vjerujemo da će u Briselu prevagnuti demokratski orijentisani glasovi i da će zajednica evropskih naroda nastaviti da bude promoter i zaštitnik slobode, ljudskih prava i demokratije, a ne pobornik političkog diktata i represija“, rekao je Kuzmanović.

On je dodao je da je RS spremna da i u budućnosti aktivno podržava sve procese prilagođavanja punopravnom članstvu u EU i da podrži reforme pod uslovom da ne umanjuju i ugrožavaju opstanak entiteta i ustavni kapacitet RS, utvrđen i zagarantovan Dejtonskim sporazumom.

Britanski „Dejli telegraf“ prenio je juče da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton predlaže postavljanje novog, moćnog izaslanika EU za BiH ove jeseni, a tajni plan usmjeren je protiv rukovodstva RS sa Miloradom Dodikom na čelu.

Ovaj list piše da je Eštonova skovala tajni plan za preuzimanje direktne kontrole nad BiH sa novim ovlaštenjima EU usmjerenim protiv srpskih „tvrdolinijaša“ koji se protive državi BiH i blokiraju političke reforme.

Ona predlaže da novi izaslanik, koji bi bio dio novoformirane diplomatske službe EU, dobije nova ovlaštenja od Savjeta ministara EU, kojim će moći da uvede zabrane putovanja i zamrzne sredstva EU svih osoba za koje se smatra da opstruišu reforme.

Ostavi poruku