SHARE

Предсједник Републике Српске /РС/ Рајко Кузмановић изјавио је да у РС не би била прихваћена наводна иницијатива представнице ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон о преузимању директне контроле над БиХ, усмјерене против руководства РС.
“Уколико би се ова још незванична сазнања показала као тачна, то би представљало велики корак уназад и не би било прихваћено од домаћих снага”, рекао је Кузмановић за “Глас Српске”.

Истичући да је незахвално коментарисати наводе стране штампе која преноси незваничне информације о тајном плану Ештонове, предсједник РС је рекао да би ЕУ ову земљу требало да третира као слободну и суверену, а не да се према њој односи као према протекторату и колонијалној територији.

“Због тога пријетње санкцијама и другим видовима одмазде засноване на политичком волунтаризму моћника не могу наћи своју примјену у једној слободној европској држави. Вјерујемо да ће у Бриселу превагнути демократски оријентисани гласови и да ће заједница европских народа наставити да буде промотер и заштитник слободе, људских права и демократије, а не поборник политичког диктата и репресија”, рекао је Кузмановић.

Он је додао је да је РС спремна да и у будућности активно подржава све процесе прилагођавања пуноправном чланству у ЕУ и да подржи реформе под условом да не умањују и угрожавају опстанак ентитета и уставни капацитет РС, утврђен и загарантован Дејтонским споразумом.

Британски “Дејли телеграф” пренио је јуче да висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон предлаже постављање новог, моћног изасланика ЕУ за БиХ ове јесени, а тајни план усмјерен је против руководства РС са Милорадом Додиком на челу.

Овај лист пише да је Ештонова сковала тајни план за преузимање директне контроле над БиХ са новим овлаштењима ЕУ усмјереним против српских “тврдолинијаша” који се противе држави БиХ и блокирају политичке реформе.

Она предлаже да нови изасланик, који би био дио новоформиране дипломатске службе ЕУ, добије нова овлаштења од Савјета министара ЕУ, којим ће моћи да уведе забране путовања и замрзне средства ЕУ свих особа за које се сматра да опструишу реформе.

SHARE

Оставите одговор