Предсједник Демократске странке Србије /ДШ/ Војислав Коштуница сматра да је узрок пораза у Међународном суду правде /МСП/ погрешна политика власти Србије да ЕУ нема алтернативу, оцјењујући да је предлагање резолуције Генералној скупштини УН погрешан корак.

„Од почетка смо упозоравали да је погрешан приступ да се тражи мишљење МСП-а. Следећи погрешан корак јесте да се супротно мишљењу МСП, предлаже резолуција Генералној скупштини УН, која може нанети тежи и далекосежнији пораз Србији“, рекао је Коштуница за лист „Данас“.

Он оцјењује да се упркос јавним и јасним упозорењима да се срља у провалију, наставља погрешна политика, као да се тражи алиби за потпуни слом и уништење сваке могућности да се Србија и у будућности бори за Косово.

„Србија је, док је водила државотворну политику, дакле до пролећа 2008. године, успела да обезбеди суштински важну ствар – да се у Савјету безбедности неће мењати Резолуција 1244, која гарантује суверенитет и територијални интегритет Србије. Успели смо да обезбедимо подршку Русије, тако да смо у Савету безбедности, где Русија има право вета, ствари држали у нашу корист. Истина је да није било правих преговора, али зато нема ни промене Резолуције 1244, а самим тим ни чланства Косова у УН“, рекао је Коштуница.

Он сматра да садашња власт прави кардиналну грешку када питање Косова из Савјета безбједности, гдје захваљујући принципијелној подршци Русије Србија има ствари под контролом, измјешта у Генералну скупштину гдје се одлучује већином, а све то још послије оваквог мишљења МСП-а.

Коштуница је рекао да „неупитна политика да Европска унија нема алтернативу“ може довести до великог пораза од кога ће се Србија дуго опорављати.

„Србија не може краткорочно гледано да промени став западних сила које су тутори лажне државе Косово. Али, државотворна политика би могла много тога да сачува и поступно да поправља ствари у нашу корист“, навео је он.

Коштуница је рекао да би у тренутној ситуацији најцјелисходнији потез био подношење тужбе Међународном суду правде против макар једне државе која је признала Косово и да се саопшти да би тужба могла бити поднесена и против држава која сада намјеравају да признају Косово.

Ostavi poruku