Predsjednik Demokratske stranke Srbije /DŠ/ Vojislav Koštunica smatra da je uzrok poraza u Međunarodnom sudu pravde /MSP/ pogrešna politika vlasti Srbije da EU nema alternativu, ocjenjujući da je predlaganje rezolucije Generalnoj skupštini UN pogrešan korak.

„Od početka smo upozoravali da je pogrešan pristup da se traži mišljenje MSP-a. Sledeći pogrešan korak jeste da se suprotno mišljenju MSP, predlaže rezolucija Generalnoj skupštini UN, koja može naneti teži i dalekosežniji poraz Srbiji“, rekao je Koštunica za list „Danas“.

On ocjenjuje da se uprkos javnim i jasnim upozorenjima da se srlja u provaliju, nastavlja pogrešna politika, kao da se traži alibi za potpuni slom i uništenje svake mogućnosti da se Srbija i u budućnosti bori za Kosovo.

„Srbija je, dok je vodila državotvornu politiku, dakle do proleća 2008. godine, uspela da obezbedi suštinski važnu stvar – da se u Savjetu bezbednosti neće menjati Rezolucija 1244, koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Uspeli smo da obezbedimo podršku Rusije, tako da smo u Savetu bezbednosti, gde Rusija ima pravo veta, stvari držali u našu korist. Istina je da nije bilo pravih pregovora, ali zato nema ni promene Rezolucije 1244, a samim tim ni članstva Kosova u UN“, rekao je Koštunica.

On smatra da sadašnja vlast pravi kardinalnu grešku kada pitanje Kosova iz Savjeta bezbjednosti, gdje zahvaljujući principijelnoj podršci Rusije Srbija ima stvari pod kontrolom, izmješta u Generalnu skupštinu gdje se odlučuje većinom, a sve to još poslije ovakvog mišljenja MSP-a.

Koštunica je rekao da „neupitna politika da Evropska unija nema alternativu“ može dovesti do velikog poraza od koga će se Srbija dugo oporavljati.

„Srbija ne može kratkoročno gledano da promeni stav zapadnih sila koje su tutori lažne države Kosovo. Ali, državotvorna politika bi mogla mnogo toga da sačuva i postupno da popravlja stvari u našu korist“, naveo je on.

Koštunica je rekao da bi u trenutnoj situaciji najcjelishodniji potez bio podnošenje tužbe Međunarodnom sudu pravde protiv makar jedne države koja je priznala Kosovo i da se saopšti da bi tužba mogla biti podnesena i protiv država koja sada namjeravaju da priznaju Kosovo.

Ostavi poruku