Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boravi u Njujork, gde će sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-munom razgovarati o situaciji na Kosovu i Metohiji posle iznošenja savetodavnog mišljenja Medjunarodnog suda pravde.Tokom boravka u Njujorku, ministar Jeremić će se obratiti i forumu Pokreta nesvrstanih i održati veliki broj sastanaka sa ambasadorima zemalja članica UN.

Jeremić će sagovornicima preneti poziciju Srbije nakon iznošenja savetodavnog mišljenja MSP i predstaviti dalje korake koje je Vlada Republike Srbije usvojila kao stategiju u odbrani suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

Ministar Jeremić će, takodje, održati i niz konsultacija u cilju pripreme za sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu, koja je zakazana za iduću nedelju.

Srbija je juče podnela Generalnoj skupštini UN Rezoluciju kojom se jasno ističe da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja i poziva na pronalaženje uzajamno prihvatljivog rešenja putem dijaloga.

„Imajući u vidu da Medjunarodni sud pravde nije potvrdio pravo kosovskih Albanaca na otcepljenje od Srbije, u Rezoluciji se jasno navodi da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Rezolucija je podneta nakon što su obavljene konsultacije sa širokim krugom medjunarodnih činilaca, uključujući sve stalne članice Saveta bezbednosti UN, ističe se u saopštenju.

U Rezoluciji koju je Srbija podnela UN navodi se da Generalna skupština prima na znanje Savetodavno mišljenje MSP doneto 22. jula o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa medjunarodnim pravom.

U tekstu se navodi da Generalna skupština UN poziva strane da pronadju „uzajamno prihvatljivo rešenje za sva otvorena pitanja putem mirnog dijaloga, u interesu mira, bezbednosti i saradnje u regionu“.

Prema srpskom predlogu Rezolucije, Generalna skupština UN treba da odluči da uključi u privremeni dnevni red tačku o daljim aktivnostima posle donošenja savetodavnog mišljenja MSP.

Ostavi poruku