Министар спољних послова Србије Вук Јеремић борави у Њујорк, где ће са генералним секретаром Уједињених нација Бан Ки-муном разговарати о ситуацији на Косову и Метохији после изношења саветодавног мишљења Медјународног суда правде.Током боравка у Њујорку, министар Јеремић ће се обратити и форуму Покрета несврстаних и одржати велики број састанака са амбасадорима земаља чланица УН.

Јеремић ће саговорницима пренети позицију Србије након изношења саветодавног мишљења МСП и представити даље кораке које је Влада Републике Србије усвојила као статегију у одбрани суверенитета и територијалне целовитости.

Министар Јеремић ће, такодје, одржати и низ консултација у циљу припреме за седницу Савета безбедности о Косову, која је заказана за идућу недељу.

Србија је јуче поднела Генералној скупштини УН Резолуцију којом се јасно истиче да једнострана сецесија није прихватљив начин за решавање територијалних питања и позива на проналажење узајамно прихватљивог решења путем дијалога.

„Имајући у виду да Медјународни суд правде није потврдио право косовских Албанаца на отцепљење од Србије, у Резолуцији се јасно наводи да једнострана сецесија није прихватљив начин за решавање територијалних питања“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Србије.

Резолуција је поднета након што су обављене консултације са широким кругом медјународних чинилаца, укључујући све сталне чланице Савета безбедности УН, истиче се у саопштењу.

У Резолуцији коју је Србија поднела УН наводи се да Генерална скупштина прима на знање Саветодавно мишљење МСП донето 22. јула о томе да ли је једнострано проглашење независности Косова у складу са медјународним правом.

У тексту се наводи да Генерална скупштина УН позива стране да пронадју „узајамно прихватљиво решење за сва отворена питања путем мирног дијалога, у интересу мира, безбедности и сарадње у региону“.

Према српском предлогу Резолуције, Генерална скупштина УН треба да одлучи да укључи у привремени дневни ред тачку о даљим активностима после доношења саветодавног мишљења МСП.

Ostavi poruku