SHARE

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ требало би данас у другом читању да разматра Приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године.Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је 30. јуна Приједлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2011. године.

За Приједлог тог закона, који је припремила Привремена парламентарна комисија, гласало је 19 посланика Представничког дома парламента БиХ, 12 је било против, док су четири посланика била уздржана.

СНСД је уложио амандман на члан 48 Приједлога закона. Овим чланом се прописује да ће се за расподјелу власти користити резултати из 1991. године све до коначног спровођења Анекса 7 Дејтонског споразума.

Ова странка тражи да се у закону о попису становништва прецизира ко ће објавити да је завршен Анекс 7, под којим условима и када, односно повратак избјеглих и расељених.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је раније да ће СНСД одлучити да ли ће дати кворум сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, јер су делегати ПДП-а и ДП-а најавили да ће подржати закон о попису становништва БиХ.

“Веома је опасно донијети закон о попису у којем постоји одредба која говори да ће се структура власти у БиХ вршити на бази пописа из 1991. године, јер је сама суштина Дејтонског споразума да се та власт врши на бази паритета”, рекао је Додик и додао да је очување паритета од кључног националног интереса за Србе и Хрвате и за РС као ентитет.

Он је оцијенио да у том погледу представници партија из РС, који олако прихватају да подрже тај закон, чине несагледиву дугорочну штету и увлаче систем “један човјек, један глас” у органе БиХ.

ПДП је најавио да ће подржати закон о попису становништва у БиХ, јер је, како наводе, РС предложеним законским рјешењем добила могућност изјашњавања по вјерској, националној и језичкој основи и могућност да се сазна права демографска слика БиХ. Ова странка сматра да члан 48 овог закона сувишан, али не и штетан по РС.

Уз сва обавезна пописна питања која прописује Евростат, Закон о попису становништва омогућава становницима БиХ да се на добровољној бази изјасне о етничкој и вјерској припадности, те о језику.

Предвиђено је да пописни подаци буду прикупљани у Источом Сарајеву, а питање пописа дијаспоре ријешено је тако што ће попис ове категорије становништва бити проведен одвојено од пописа резидентног становништва.

Делегати би на данашњој сједници требало у првом читању да се изјасне и о Приједлогу закона о парламентарном надзору у области одбране, безбједности и обавјештајно-безбједносних послова, те о Приједлогу мјера Министарства безбједности БиХ и информацију о предложеним мјерама полицијских акција БиХ у вези с терористичким нападом на Полицијску управу у Бугојну.

На сједници би требало да буде размотрена Информација о допису Министарства безбједности БиХ Уједињеним нацијама поводом проглашења појединих организација из БиХ повезаним са терористичким организацијама и стављања ван снаге документа који изазива правну несигурност грађана и институција у БиХ, те Информација о стању безбједности у БиХ за прва три мјесеца ове године.

Делегати би у другом читању требало да размотре и Приједлог закона о допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, Приједлог закона о измјенама Закона о управним споровима БиХ, те Приједлог закона о међународном и међуентитетском друмском превозу.

Из Парламентарне скупштине БиХ је саопштено да ће дефинитивни дневни ред сједнице бити утврђен непосредно прије њеног почетка.

Почетак сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ заказан је за 11.00 часова.

SHARE

Оставите одговор