Impozantan spisak učesnika ovogodišnjeg „Bir festa“ u srpskoj prestonici, predviđanja organizatora da će poseta biti rekordna čini sasvim realnim. Očekuje se i da najmasovniji festival u jugoistočnoj Evropi stekne ozbiljnu reputaciju u inostranstvu.

Na festivalu muzike i piva „Bir fest“, od 18. do 22. avgusta u Beogradu će nastupiti neki od najpopularnijih rok izvođača Srbije – „Riblja čorba“, „Bajaga i instruktori“ i „Van Gog“, a organizatori očekuju da će premašiti prošlogodišnjih 650.000 posetilaca.

„Prošle godine ‘Bir fest’ je bio najmasovniji festival u jugoistočnoj, a možda kompletno u Evropi. Mislimo da će sada posetilaca biti još više, a posebno iz inostranstva“, rekao je na konferenciji za novinare Ivan Ivačković, predstavnik organizatora Beogradske kulturne mreže.

Prema njegovim rečima, očekuje se i više gostiju iz inostranstva, kojih je na prošlom „Bir festu“ bilo 30.000. Organizatori sada promovišu festival u inostranstvu, posebno u Engleskoj.

„Već ove godine će ‘Bir fest’ steći ozbiljnu reputaciju u inostranstvu. Imamo najjači program od kada festival postoji. Tu su skoro svi najveći i najpopularniji izvođači iz Srbije plus nekoliko atraktivnih iz regiona i inostranstva“, istakao je Ivačković.

Izrazivši nadu da će festival „možda da ojača domaću scenu“, Ivačković je rekao da „Bir fest“ ima „misiju da populariše plemenite forme muzike i bar jednom godišnje rok vrati u centar pažnje“.

Za svakog ponešto

Prve večeri 18. avgusta na Ušću nastupaju bluz gitaristkinja Ana Popović, rok sastav „Partibrejkers“, makedonski klavijaturista Kiril Džajkovski, kao i di-džejevi Gramofondžija i Italijan Beni Benasi.

Posle izvođača starogradske muzike „Legendi“, druge večeri svira hrvatski roker Jurica Pađen i „Aerodrom“, zatim „Riblja čorba“, Inspektor Blaža i „Kljunovi“, „SARS“ i romski sastav „Kal“.

„’Riblja čorba’ prvi put svira na ‘Bir festu’. Veliko nam je zadovoljstvo što je većina hedlajnera iz Srbije. ‘Riblja čorba’ nije svirala pred ovoliko naroda odavno. Očekujemo 200.000 ljudi na našem nastupu“, rekao je basista grupe Miša Aleksić.

Treće večeri na „Bir festu“ nastupaju ljubljanski pank sastav „Pankrti“, „Bajaga i instruktori“ i rege „Del Arno bend“, a 21. avgusta slovenačka „Sidarta“, beogradski reperi „Sanšajn“, veterani „Ju grupa“ i izvođači irske muzike „Ortodoks Keltsi“ (Orthodox Celts).

Završne večeri sviraju etno-muzičarka Bilja Krstić i njen orkestar „Bistrik“, pop-muzičar Dejan Cukić, njegov hrvatski kolega Neno Belan i beogradski rokeri „Van Gog“.

„Kada smo pozvani, prijatno sam se iznenadila. Pomislila sam da ‘Bistriku’ nije mesto na tako velikom festivalu, ali sam shvatila da je odličan program, i da nam je tu itekako mesto. Pokazaćemo da naša tradicionalna muzika ide uz pivo i dobro raspoloženje. Obećavam da ću početi piti pivo, onako iz sve snage“, rekla je Biljana Krstić.

Cukić je istakao da dugo nije svirao u Beogradu, i da će veliku predstojeću manifestaciju iskoristiti da promoviše album „Ubrzanje“ od pre dve godine, a na bini će mu se pridružiti prateća pevačica Marija Mihajlović koja je pre nekoliko godina napustila njegov „Spori ritam bend“.

Ostavi poruku