Импозантан списак учесника овогодишњег „Бир феста“ у српској престоници, предвиђања организатора да ће посета бити рекордна чини сасвим реалним. Очекује се и да најмасовнији фестивал у југоисточној Европи стекне озбиљну репутацију у иностранству.

На фестивалу музике и пива „Бир фест“, од 18. до 22. августа у Београду ће наступити неки од најпопуларнијих рок извођача Србије – „Рибља чорба“, „Бајага и инструктори“ и „Ван Гог“, а организатори очекују да ће премашити прошлогодишњих 650.000 посетилаца.

„Прошле године ‘Бир фест’ је био најмасовнији фестивал у југоисточној, а можда комплетно у Европи. Мислимо да ће сада посетилаца бити још више, а посебно из иностранства“, рекао је на конференцији за новинаре Иван Ивачковић, представник организатора Београдске културне мреже.

Према његовим речима, очекује се и више гостију из иностранства, којих је на прошлом „Бир фесту“ било 30.000. Организатори сада промовишу фестивал у иностранству, посебно у Енглеској.

„Већ ове године ће ‘Бир фест’ стећи озбиљну репутацију у иностранству. Имамо најјачи програм од када фестивал постоји. Ту су скоро сви највећи и најпопуларнији извођачи из Србије плус неколико атрактивних из региона и иностранства“, истакао је Ивачковић.

Изразивши наду да ће фестивал „можда да ојача домаћу сцену“, Ивачковић је рекао да „Бир фест“ има „мисију да популарише племените форме музике и бар једном годишње рок врати у центар пажње“.

За сваког понешто

Прве вечери 18. августа на Ушћу наступају блуз гитаристкиња Ана Поповић, рок састав „Партибрејкерс“, македонски клавијатуриста Кирил Џајковски, као и ди-џејеви Грамофонџија и Италијан Бени Бенаси.

После извођача староградске музике „Легенди“, друге вечери свира хрватски рокер Јурица Пађен и „Аеродром“, затим „Рибља чорба“, Инспектор Блажа и „Кљунови“, „САРС“ и ромски састав „Кал“.

„’Рибља чорба’ први пут свира на ‘Бир фесту’. Велико нам је задовољство што је већина хедлајнера из Србије. ‘Рибља чорба’ није свирала пред оволико народа одавно. Очекујемо 200.000 људи на нашем наступу“, рекао је басиста групе Миша Алексић.

Треће вечери на „Бир фесту“ наступају љубљански панк састав „Панкрти“, „Бајага и инструктори“ и реге „Дел Арно бенд“, а 21. августа словеначка „Сидарта“, београдски репери „Саншајн“, ветерани „Ју група“ и извођачи ирске музике „Ортодокс Келтси“ (Orthodox Celts).

Завршне вечери свирају етно-музичарка Биља Крстић и њен оркестар „Бистрик“, поп-музичар Дејан Цукић, његов хрватски колега Нено Белан и београдски рокери „Ван Гог“.

„Када смо позвани, пријатно сам се изненадила. Помислила сам да ‘Бистрику’ није место на тако великом фестивалу, али сам схватила да је одличан програм, и да нам је ту итекако место. Показаћемо да наша традиционална музика иде уз пиво и добро расположење. Обећавам да ћу почети пити пиво, онако из све снаге“, рекла је Биљана Крстић.

Цукић је истакао да дуго није свирао у Београду, и да ће велику предстојећу манифестацију искористити да промовише албум „Убрзање“ од пре две године, а на бини ће му се придружити пратећа певачица Марија Михајловић која је пре неколико година напустила његов „Спори ритам бенд“.

Ostavi poruku