SHARE

Иако без икаквих услова за бањање, Сирчанска бања код Краљева и овог лета пуна је гостију. Крај шумских извора сумпоровите воде ископане су рупе у којима се костоболни купају и мажу блатом, а друштво им често праве и жабе.

Док се хотелијери и издаваоци соба у туристичким центрима Србије боре за сваког туристу, јер их је, према општој процени, свуда мање него лане, у Сирчанској бањи код Краљева не осећају кризу. Под ведрим је небом, забачена, и без икаквих услова за бањање, али пуна гостију.

Бања је скроз дивља. Крај шумских извора сумпоровите воде ископане су рупе у којима се костоболни купају и мажу блатом, од главе до пете, ако место бола не може да се лоцира.

Лековитост Сирчанских извора стручњаци никада нису потврдили, али Александар Смороцки који се са својих 75 година овде чак и зими бања, каже да „може да прича ко шта хоће, али се кући увек врати препорођен”.

„Намазаног блатом ни рођена мајка ме не би препознала, али ето сад сам као нов, без болова у костима”, тврди Смороцки.

Штета је што се статистиком на овој ливади међу забранима Котленика нико не бави, јер је бања и овог лета пуна од јутра до мрака.

Гости су из целе Србије, и нико нема примедбе на услове и комфор. У њој нема монденских манира, а никада није било ни лекара.

На ливади је тренутно 24 кућне каде, има и породичних, неке су чак донете и из Београда. За неупућене, мештани Сирче сазидали су и два омања базена. Бањање се не наплаћује, али кућни ред и природа морају да се поштују.

„Са нама у базену су и жабе, али ништа не смета, наше су, домаће”, кажу гости.

Најмање десет пута је, тврде, довољно да се окупају и намажу лековитим муљем, па да и најстарији гости са лакоћом заиграју.

Разлога за радост имају и власници околних шума на којима је изникло двадесетак викендица, а цена плацева из године у годину расте.

SHARE

Оставите одговор