Iako bez ikakvih uslova za banjanje, Sirčanska banja kod Kraljeva i ovog leta puna je gostiju. Kraj šumskih izvora sumporovite vode iskopane su rupe u kojima se kostobolni kupaju i mažu blatom, a društvo im često prave i žabe.

Dok se hotelijeri i izdavaoci soba u turističkim centrima Srbije bore za svakog turistu, jer ih je, prema opštoj proceni, svuda manje nego lane, u Sirčanskoj banji kod Kraljeva ne osećaju krizu. Pod vedrim je nebom, zabačena, i bez ikakvih uslova za banjanje, ali puna gostiju.

Banja je skroz divlja. Kraj šumskih izvora sumporovite vode iskopane su rupe u kojima se kostobolni kupaju i mažu blatom, od glave do pete, ako mesto bola ne može da se locira.

Lekovitost Sirčanskih izvora stručnjaci nikada nisu potvrdili, ali Aleksandar Smorocki koji se sa svojih 75 godina ovde čak i zimi banja, kaže da „može da priča ko šta hoće, ali se kući uvek vrati preporođen“.

„Namazanog blatom ni rođena majka me ne bi prepoznala, ali eto sad sam kao nov, bez bolova u kostima“, tvrdi Smorocki.

Šteta je što se statistikom na ovoj livadi među zabranima Kotlenika niko ne bavi, jer je banja i ovog leta puna od jutra do mraka.

Gosti su iz cele Srbije, i niko nema primedbe na uslove i komfor. U njoj nema mondenskih manira, a nikada nije bilo ni lekara.

Na livadi je trenutno 24 kućne kade, ima i porodičnih, neke su čak donete i iz Beograda. Za neupućene, meštani Sirče sazidali su i dva omanja bazena. Banjanje se ne naplaćuje, ali kućni red i priroda moraju da se poštuju.

„Sa nama u bazenu su i žabe, ali ništa ne smeta, naše su, domaće“, kažu gosti.

Najmanje deset puta je, tvrde, dovoljno da se okupaju i namažu lekovitim muljem, pa da i najstariji gosti sa lakoćom zaigraju.

Razloga za radost imaju i vlasnici okolnih šuma na kojima je izniklo dvadesetak vikendica, a cena placeva iz godine u godinu raste.

Ostavi poruku