Насловна Вијести Бан Ки Мун: Подржати конструктиван дијалог

Бан Ки Мун: Подржати конструктиван дијалог

0

Генерални секретар УН Бан Ки Мун пренио је данас министру спољних послова Србије Вуку Јеремићу да планира да блиско сарађује са ЕУ, која је понудила да створи услове за дијелог између Београда и Приштине након савјетодавног мишљења Међународног суда правде у Хагу о легалности једнострано проглашене независности Косова.

„Бан Ки Мун позвао је све стране укључене у рјешавање косовске кризе да подрже конструктиван дијалог и рјешавање свих преосталих отворених питања, уз одржање политичке стабилности и уздржавање од било каквих провокација“, рекао је РТС-у Фархан Хак, портпарол шефа свјетске организације.

Он је потврдио да су Бан Ки Мун и Јеремић разговарали о нацрту резолуције који је Србија у сриједу предала Генералној скупштини УН, којом се јасно истиче да једнострана сецесија није прихватљив начин за рјешавање територијалних питања и позива на проналажење рјешења путем дијалога.

„Током сусрета било је ријечи и о Конференцији о разоружању, која ће крајем септембра бити одржана у Њујорку“, рекао је Хак и додао да је генерални секретар изразио наду да ће Јеремић учествовати у раду ове конференције.

Ово је први сусрет представника Београда и генералног секретара УН послије изношења савјетодавног мишљења Међународног суда правде.

Током боравка у Њујорку, Јеремић ће се обратити и форуму Покрета несврстаних и одржати велики број састанака са амбасадорима земаља чланица УН.

Јеремић ће својим саговорницима пренијети позицију Србије послије изношења савјетодавног мишљења Међународног суда правде и представити даље кораке које је Влада Србије усвојила као стратегију у одбрани суверенитета и територијалне цјеловитости.

У ауторском тексту о Косову у америчком листу „Волстрит џурнал“, Јеремић је упозорио да ће, уколико не буде постигнут споразум о рјешењу за Косово, бити створен преседан примјењив у цијелом свијету и заложио се за праведно рјешење прихватљиво за обје стране.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version