Generalni sekretar UN Ban Ki Mun prenio je danas ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću da planira da blisko sarađuje sa EU, koja je ponudila da stvori uslove za dijelog između Beograda i Prištine nakon savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

„Ban Ki Mun pozvao je sve strane uključene u rješavanje kosovske krize da podrže konstruktivan dijalog i rješavanje svih preostalih otvorenih pitanja, uz održanje političke stabilnosti i uzdržavanje od bilo kakvih provokacija“, rekao je RTS-u Farhan Hak, portparol šefa svjetske organizacije.

On je potvrdio da su Ban Ki Mun i Jeremić razgovarali o nacrtu rezolucije koji je Srbija u srijedu predala Generalnoj skupštini UN, kojom se jasno ističe da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rješavanje teritorijalnih pitanja i poziva na pronalaženje rješenja putem dijaloga.

„Tokom susreta bilo je riječi i o Konferenciji o razoružanju, koja će krajem septembra biti održana u Njujorku“, rekao je Hak i dodao da je generalni sekretar izrazio nadu da će Jeremić učestvovati u radu ove konferencije.

Ovo je prvi susret predstavnika Beograda i generalnog sekretara UN poslije iznošenja savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Tokom boravka u Njujorku, Jeremić će se obratiti i forumu Pokreta nesvrstanih i održati veliki broj sastanaka sa ambasadorima zemalja članica UN.

Jeremić će svojim sagovornicima prenijeti poziciju Srbije poslije iznošenja savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde i predstaviti dalje korake koje je Vlada Srbije usvojila kao strategiju u odbrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti.

U autorskom tekstu o Kosovu u američkom listu „Volstrit džurnal“, Jeremić je upozorio da će, ukoliko ne bude postignut sporazum o rješenju za Kosovo, biti stvoren presedan primjenjiv u cijelom svijetu i založio se za pravedno rješenje prihvatljivo za obje strane.

Ostavi poruku