Насловна Вијести Специјални статус Србима на сјеверу Косова

Специјални статус Србима на сјеверу Косова

0

Влада Косова спремна је да Србима на сјеверу понуди специјални статус – рекао је данас Дукађин Горани, савјетник косовског премијера Хашима Тачија.Горани је за београдски лист „Блиц“ рекао да Приштина жели да у разговорима са Београдом дође до рјешења за Србе на сјеверу Косова, али „у оквиру косовских граница“.

Извор „Блица“ у државном врху Србије, који је захтијевао анонимност, рекао је да Влада Србије није ни прихватила ни одбила овај приједлог и да сматра да преговори о Косову могу да почну тек након расправе у Генералној скупштини УН.

„Влада Косова и премијер Тачи више пута су поновили спремност да се разговорима, преговорима и договором нађе оптимално рјешење за сјевер Косова. Тешко је сада казати какво ће рјешење бити нађено, али самом изјавом премијер је јасно ставио до знања да постоји широк опсег могућих рјешења, од којих је једно и специјални статус“, навео је Горани за „Блиц“.

Он инсистира на познатом ставу да „српска заједница на сјеверу Косова мора да прихвати реалност и схвати да се проблеми морају рјешавати путем договора и преговора у оквирима и границама државе“.

„Влада је спремна да путем договора дођемо до оптималног рјешења. Кључ је унутар српске заједнице. Није до нас и на нама да утврђујемо границе. Оне су плод договора на међународном нивоу“, каже Горани, закључујући да је на столу широк опсег могућих рјешења.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version