Vlada Kosova spremna je da Srbima na sjeveru ponudi specijalni status – rekao je danas Dukađin Gorani, savjetnik kosovskog premijera Hašima Tačija.Gorani je za beogradski list „Blic“ rekao da Priština želi da u razgovorima sa Beogradom dođe do rješenja za Srbe na sjeveru Kosova, ali „u okviru kosovskih granica“.

Izvor „Blica“ u državnom vrhu Srbije, koji je zahtijevao anonimnost, rekao je da Vlada Srbije nije ni prihvatila ni odbila ovaj prijedlog i da smatra da pregovori o Kosovu mogu da počnu tek nakon rasprave u Generalnoj skupštini UN.

„Vlada Kosova i premijer Tači više puta su ponovili spremnost da se razgovorima, pregovorima i dogovorom nađe optimalno rješenje za sjever Kosova. Teško je sada kazati kakvo će rješenje biti nađeno, ali samom izjavom premijer je jasno stavio do znanja da postoji širok opseg mogućih rješenja, od kojih je jedno i specijalni status“, naveo je Gorani za „Blic“.

On insistira na poznatom stavu da „srpska zajednica na sjeveru Kosova mora da prihvati realnost i shvati da se problemi moraju rješavati putem dogovora i pregovora u okvirima i granicama države“.

„Vlada je spremna da putem dogovora dođemo do optimalnog rješenja. Ključ je unutar srpske zajednice. Nije do nas i na nama da utvrđujemo granice. One su plod dogovora na međunarodnom nivou“, kaže Gorani, zaključujući da je na stolu širok opseg mogućih rješenja.

Ostavi poruku