SHARE

Упозорење Кетрин Ештон, високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност, да би политичари у БиХ могли да буду санкционисани забраном путовања у земље ЕУ у случају кршења Дејтонског споразума, мислећи првенствено на представнике Срба, јесте превентивна мјера због страха Брисела након одлуке Међународног суда правде о Косову, иако годинама прешућују отворене нападе не ентитетско гласање, као основ баланса успостављен тим споразумом, сматрају политичари из РС.

Ова оцјена изречена је након што су најављене намјере Ештонове да се уведу мјере против политичара који крше Дејтонски споразум, попут забране путовања. Наводно као антидејтонски политичари обиљежени су представници Срба. Ову одлуку морају потврдити државе чланице ЕУ, пише “Фокус”.

“Уколико ЕУ одлучи да користи средњовјековне методе забране путовања политичарима из БиХ у случају кршења Дејтонског споразума, што је предложила високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон, онда би те санкције на посљедњем мјесту требало примијенити на представнике Републике Српске /РС/”, изјавио је извршни секретар СНСД-а Рајко Васић.

Према његовим ријечима, такве најаве попримају сличност са начином рада и особинама бившег високог представника у БиХ Педија Ешдауна, вјероватно по основу земље поријекла.

“Европа је демократска заједница и непримјерено је да неко од високих функционера размишља на такав начин. Тај средњи вијек и рампе које би се постављале нису ни близу духа модерне Европе. Не треба подсјећати да Дејтонски споразум непрестано руши бошњачко Сарајево у сарадњи са међународном заједницом, па и Ештоновим земљацима, који су описани у Ешдауновј књизи”, рекао је Васић.

Предсједник Градског одбора СДС-а Бањалука Ђорђе Умићевић сматра да су такве поруке из Брисела помало лицемјерне с обзиром на то да примјењују потпуно различите аршине према политичарима у БиХ.

“Имамо страну у БиХ која се упорно позива на Дејтон, и другу која га руши. Интересантно је то да појединцима у Бриселу очигледно смета позивање на изворни Дејтон, па то тумаче као његово рушење”, нагласио је Умићевић.

Посланик ДНС-а у парламенту РС Драгутин Родић истакао је да је Дејтонски споразум производ компромиса и нешто што се у овом тренутку може само надограђивати, те нагласио да Српска није извор проблема јер се у законодавним органима води конзистентна политика усаглашена са Дејтонски споразумом.

Потпредсједник СзДС Мирко Стојчиновић оцијенио је да суштина проблема рушења Дејтонског споразума лежи у Сарајеву и то код оних политичара који нападају уређење БиХ од два ентитета и три равноправна народа.

“У РС нема таквих настојања, сви су опредијељени за Дејтон и његову одбрану. Лидер Странке за БиХ Харис Силајџић предњачи у насртајима на мировни споразум и то на онај суштински и најосјетљивији дио споразума. Најава санкција сама по себи јесте бесмислена, јер се демократија не може градити силом”, рекао је Стојчиновић.

SHARE

Оставите одговор