Upozorenje Ketrin Ešton, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost, da bi političari u BiH mogli da budu sankcionisani zabranom putovanja u zemlje EU u slučaju kršenja Dejtonskog sporazuma, misleći prvenstveno na predstavnike Srba, jeste preventivna mjera zbog straha Brisela nakon odluke Međunarodnog suda pravde o Kosovu, iako godinama prešućuju otvorene napade ne entitetsko glasanje, kao osnov balansa uspostavljen tim sporazumom, smatraju političari iz RS.

Ova ocjena izrečena je nakon što su najavljene namjere Eštonove da se uvedu mjere protiv političara koji krše Dejtonski sporazum, poput zabrane putovanja. Navodno kao antidejtonski političari obilježeni su predstavnici Srba. Ovu odluku moraju potvrditi države članice EU, piše „Fokus“.

„Ukoliko EU odluči da koristi srednjovjekovne metode zabrane putovanja političarima iz BiH u slučaju kršenja Dejtonskog sporazuma, što je predložila visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, onda bi te sankcije na posljednjem mjestu trebalo primijeniti na predstavnike Republike Srpske /RS/“, izjavio je izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić.

Prema njegovim riječima, takve najave poprimaju sličnost sa načinom rada i osobinama bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna, vjerovatno po osnovu zemlje porijekla.

„Evropa je demokratska zajednica i neprimjereno je da neko od visokih funkcionera razmišlja na takav način. Taj srednji vijek i rampe koje bi se postavljale nisu ni blizu duha moderne Evrope. Ne treba podsjećati da Dejtonski sporazum neprestano ruši bošnjačko Sarajevo u saradnji sa međunarodnom zajednicom, pa i Eštonovim zemljacima, koji su opisani u Ešdaunovj knjizi“, rekao je Vasić.

Predsjednik Gradskog odbora SDS-a Banjaluka Đorđe Umićević smatra da su takve poruke iz Brisela pomalo licemjerne s obzirom na to da primjenjuju potpuno različite aršine prema političarima u BiH.

„Imamo stranu u BiH koja se uporno poziva na Dejton, i drugu koja ga ruši. Interesantno je to da pojedincima u Briselu očigledno smeta pozivanje na izvorni Dejton, pa to tumače kao njegovo rušenje“, naglasio je Umićević.

Poslanik DNS-a u parlamentu RS Dragutin Rodić istakao je da je Dejtonski sporazum proizvod kompromisa i nešto što se u ovom trenutku može samo nadograđivati, te naglasio da Srpska nije izvor problema jer se u zakonodavnim organima vodi konzistentna politika usaglašena sa Dejtonski sporazumom.

Potpredsjednik SzDS Mirko Stojčinović ocijenio je da suština problema rušenja Dejtonskog sporazuma leži u Sarajevu i to kod onih političara koji napadaju uređenje BiH od dva entiteta i tri ravnopravna naroda.

„U RS nema takvih nastojanja, svi su opredijeljeni za Dejton i njegovu odbranu. Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić prednjači u nasrtajima na mirovni sporazum i to na onaj suštinski i najosjetljiviji dio sporazuma. Najava sankcija sama po sebi jeste besmislena, jer se demokratija ne može graditi silom“, rekao je Stojčinović.

Ostavi poruku