SHARE

Бивши члан ратног Предсједништва БиХ Ејуп Ганић стигао је око 14.00 часова авионом из Истамбула на сарајевски аеродром.Ганића су у холу аеродрома дочекали његови пријатељи, а испред аеродромске зграде неколико стотина грађана Федерације аплаузом и узвицима “Право с њим Предсједништво”.

Екстрадициони суд у Лондону одбио је јуче захтјев Србије за изручење Ганића, који се сумњичи за ратни злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву, под образложењем да би му суђење у Србији било политички мотивисано. Тужилаштво Србије најавило је жалбу на одлуку суда.

Након што је око поноћи кренуо са лондонског аеродрома Ганић је јутрос допутовао у Истамбул.

Ганић је ухапшен 1. марта, на аеродрому Хитроу, у Лондону, на основу потјернице коју је Србија расписала за њим и још 18 особа из БиХ, због напада на колону ЈНА у Сарајеву, 3. маја 1992. године.

Српски правосудни органи покренули су истрагу против Ганића, у децембру 2008. године, због сумње да је непосредно, заједно са другим лицима, супротно споразуму о мирном повлачењу јединица ЈНА из БиХ, издао наређења за нападе на објекте ЈНА у Сарајеву: војну болницу, Дом ЈНА, колону санитетских возила и војну колону у Добровољачкој улици.

Према подацима Центра јавне безбједности Источно Сарајево, у нападима 2. и 3. маја 1992, у Добровољачкој улици, убијена су 42, а рањена 73 припадника ЈНА, док их је 215 заробљено.

Портпарол Тужилаштва БиХ Селма Хећимовић потврдила је данас да је “Ејуп Ганић осумњичено лице и да је истрага која се води за Добровољачку улицу у току”.

Координатор Тима МУП-а РС за истраживање и документовање ратних злочина Симо Тушевљак рекао је Срни да је случај “Ганић” и даље актуелан у Тужилаштву БиХ које спроводи истрагу за злочин у Добровољачкој улици.

SHARE

Оставите одговор