Naslovna Bosna i Hercegovina Dovedena u pitanje bezbjednost srpskih poslanika

Dovedena u pitanje bezbjednost srpskih poslanika

0

Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić rekao je danas da je očito da za srpske poslanike postoje druga pravila, a za njihove kolege druge nacionalnosti „neka prva ili treća“.Ističući da su se poslanici iz Republike Srpske dugo uzdžavali da ne otvore pitanje identifikovanja prisutnih u sali, on je u pauzi sjednice Predstavničkog doma izjavio da je očito da su neke stvari išle mimo službe obezbjeđenja.

„Takve stvari dovode u pitanje bezbjednost srpskih poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH. Nama poslanicima se skrivaju informacije, uvode se lica na sporedne ulaze za koja nam se ne kaže niti se ona predstavljaju i identifikuju. To je poruka da jedni mogu da ulaze na koja hoće vrata i kako hoće, dok za druge važe stroga pravila iz nekih zatvorskih kapaciteta“, smatra Kalabić.

On je naveo da lice koje je ušlo u zgradu zajedničkih institucija nije željelo da se predstavi, nije identifikovano, i da je po njega došao savjetnik zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Beriza Belkića i uveo ga na sporedni ulaz.

„To lice je ušlo u salu bez znanja poslanika. Šta je sa ostalim građanima koji su tražili da prisustvuju sjednicama parlamenta. Ovdje se postavljaju i bezbjednosna pitanja. Ovakav prospust bezbjednosnih službi šalje jasnu poruku“, naglasio je Kalabić.

Prema njegovim riječima, do sada se smatralo da su ovakvi slučajevi propusti, „ali očito je da je to postala praksa, da postoje dupli standardi“.

„Pripadnici službe bezbjednosti spriječeni su u identifikaciji tog lica. Oni koji su sve ovo organizovali direktno su to povezali sa tačkom dnevnog reda o prijedlogu zakona zabrane nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju. Oni su organizovali i propust i sve ovo misleći na tu tačku. Oni su direktni organizatori ovog scenarija“, naglasio je Kalabić.

Belkić je potvrdio da je lice o kojem je riječ Nađa Dizdarević i da je ona građanka BiH i zainteresovana iz grupacije građana o čijim će interesima danas biti raspravljano.

„Dizdaravićeva je pismeno tražila prisustvo sjednici, a Kolegijum jutros nije postigao konsenzus o tome“, rekao je Belkić i dodao da je laž da ju je u zgradu zajedničkih institucija uveo njegov savjetnik.

Prema njegovim riječima, provjera identiteta je stvar organa bezbjednosti i Kolegijum nije zadužen za identifikaciju.

Nakon što je Klub poslanika SNSD-a konstatovao da nije dobijen odgovor na postavljena pitanja ko prisustvuje današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i na koji je način izvršena identifikacija prisutnih, Kalabić je zatražio da se poslanici izjasne da li su stečeni uslovi za nastavak sjednice.

Nađa Dizdarević sjednici prisustvuje u dijelu sale rezervisanoj za novinare, a novinarima je sama rekla da pri ulasku u zgradu Parlamentarne skupštine nije skidala nikab, odnosno obezbjeđenju nije pokazala lice kako bi se utvrdio njen identitet na osnovu poređenja sa fotografijom na ličnim dokumentima.

Predstavnički dom još nije završio raspravu o dnevnom redu, koja je zbog pitanja identifikovanja prisutnih u sali, prekinuta pri razmatranju zahtjeva SNSD-a da poslanici potvrde autentični prevod Dejtonskog sporazuma na službene jezike BiH.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version