SHARE

Предсједник Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Драго Калабић рекао је данас да је очито да за српске посланике постоје друга правила, а за њихове колеге друге националности “нека прва или трећа”.Истичући да су се посланици из Републике Српске дуго узџавали да не отворе питање идентификовања присутних у сали, он је у паузи сједнице Представничког дома изјавио да је очито да су неке ствари ишле мимо службе обезбјеђења.

“Такве ствари доводе у питање безбједност српских посланика у Парламентарној скупштини БиХ. Нама посланицима се скривају информације, уводе се лица на споредне улазе за која нам се не каже нити се она представљају и идентификују. То је порука да једни могу да улазе на која хоће врата и како хоће, док за друге важе строга правила из неких затворских капацитета”, сматра Калабић.

Он је навео да лице које је ушло у зграду заједничких институција није жељело да се представи, није идентификовано, и да је по њега дошао савјетник замјеника предсједавајућег Представничког дома Бериза Белкића и увео га на споредни улаз.

“То лице је ушло у салу без знања посланика. Шта је са осталим грађанима који су тражили да присуствују сједницама парламента. Овдје се постављају и безбједносна питања. Овакав проспуст безбједносних служби шаље јасну поруку”, нагласио је Калабић.

Према његовим ријечима, до сада се сматрало да су овакви случајеви пропусти, “али очито је да је то постала пракса, да постоје дупли стандарди”.

“Припадници службе безбједности спријечени су у идентификацији тог лица. Они који су све ово организовали директно су то повезали са тачком дневног реда о приједлогу закона забране ношења одјеће која онемогућава идентификацију. Они су организовали и пропуст и све ово мислећи на ту тачку. Они су директни организатори овог сценарија”, нагласио је Калабић.

Белкић је потврдио да је лице о којем је ријеч Нађа Диздаревић и да је она грађанка БиХ и заинтересована из групације грађана о чијим ће интересима данас бити расправљано.

“Диздаравићева је писмено тражила присуство сједници, а Колегијум јутрос није постигао консензус о томе”, рекао је Белкић и додао да је лаж да ју је у зграду заједничких институција увео његов савјетник.

Према његовим ријечима, провјера идентитета је ствар органа безбједности и Колегијум није задужен за идентификацију.

Након што је Клуб посланика СНСД-а констатовао да није добијен одговор на постављена питања ко присуствује данашњој сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и на који је начин извршена идентификација присутних, Калабић је затражио да се посланици изјасне да ли су стечени услови за наставак сједнице.

Нађа Диздаревић сједници присуствује у дијелу сале резервисаној за новинаре, а новинарима је сама рекла да при уласку у зграду Парламентарне скупштине није скидала никаб, односно обезбјеђењу није показала лице како би се утврдио њен идентитет на основу поређења са фотографијом на личним документима.

Представнички дом још није завршио расправу о дневном реду, која је због питања идентификовања присутних у сали, прекинута при разматрању захтјева СНСД-а да посланици потврде аутентични превод Дејтонског споразума на службене језике БиХ.

SHARE

Оставите одговор