SHARE

Премијер Републике Српске Милорад Додик изјавио је да РС никада неће напустити одбрану позиције Србије око Косова и да ће подржати Србију и када греши, али сматра да се прича о наступу у Генералној скупштини УН неће завршити ништа боље од Медјународног суда правде.“Нажалост, прича о наступу у Генералној скупштини УН неће се завршити ништа боље. Мислим да ће то бити још већи пораз. А, после тога више не можете ништа”, казао је Додик, који сматра да се “нико неће сажалити над Србима”, јер је “ово прича о моћи, а моћ креира право”.

Додик је у интервјуу, које данашње “Вечерње новости” објављују на целој страни, рекао да после мишљења Медјународног суда правде ништа више не може да буде исто.

“Србија је добила још једну важну поруку света: оваквом одлуком суд је потврдио континуитет лошег односа према њој, без обзира на то ко био на власти. Сад је већ свима јасно: стереотип о лошим момцима и лошој држави на Западу није промењен. Можете мењати шта год хоћете, било која демократска структура да додје, неће вас прихватити”, рекао је он.

Зато се Србија, према његовом мишљењу, мора окренути себи, дефинисати своје интересе и не очекивати много.

“Србија ће морати да се освести. Косово је све мање део Србије. Ја разумем да је веома тешко одрећи се Косова и верујем да то ниједан политичар не може. Али, ово је све мање однос Косова и Србија, а све више однос медјународне заједнице и Србије”, навео је Додик.

Премијер РС је додао да све може бити предмет за расправу у неком будућем времену.

“Зашто не изаћи са условима – ако желите да признамо независност једног дела Косова, онда тражимо да север покрајине остане у Србији, да српски народ у делу који остаје ван територије добије посебан статус, да се заштите споменици и манастири…”, казао је Додик.

Говорећи о БиХ и положају РС, Додик је рекао да “у овом тренутку желимо да јасно етаблирамо наша права да се у некој будућој ситуацији можемо понашати на исти начин као сада Албанци”.

Он је уверен да Босна и Херцеговина нема будућност, али да би расписивање референдум о независности РС у овом тренутку био чист авантуризам.

“Ту сам потпуно реалан. Наши могући савезници око те идеје нису поборници сепарације. Не подржава то ни Србија. То нарушава њену теорију територијалног суверенитета. Исто ће наступити и Русија. И Кина. Морамо да будемо прагматични. Ко нам је савезник у том послу? Ако га нема, одлука да распишемо референдум у овом тренутку била би чист авантуризам”, казао је Додик.

Према његовим речима, БиХ је ментално подељена земља и  “једна велика грешка Запада”, коју Запад “неће да призна” и зато улаже огромне напоре да је на силу одржи.

“Српска је у Дејтонски споразум унела део свог субјективитета. Велики свет је створио ову Босну да муслимане не оставе саме. Али, ни Србима ни Хрватима живот са њима не одговара. Ова прича тренутно одговара само муслиманима који верују да могу да овладају целом Босном. А то неће моћи”, рекао је Додик.

“Босна је за нас морање. Нешто што желимо да стресемо са ледја као терет. То је јасно и странцима овде који се састају годинама сваког петка да донесу одлуке о БиХ”, нагласио је премијер РС.

SHARE

Оставите одговор