Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da RS nikada neće napustiti odbranu pozicije Srbije oko Kosova i da će podržati Srbiju i kada greši, ali smatra da se priča o nastupu u Generalnoj skupštini UN neće završiti ništa bolje od Medjunarodnog suda pravde.„Nažalost, priča o nastupu u Generalnoj skupštini UN neće se završiti ništa bolje. Mislim da će to biti još veći poraz. A, posle toga više ne možete ništa“, kazao je Dodik, koji smatra da se „niko neće sažaliti nad Srbima“, jer je „ovo priča o moći, a moć kreira pravo“.

Dodik je u intervjuu, koje današnje „Večernje novosti“ objavljuju na celoj strani, rekao da posle mišljenja Medjunarodnog suda pravde ništa više ne može da bude isto.

„Srbija je dobila još jednu važnu poruku sveta: ovakvom odlukom sud je potvrdio kontinuitet lošeg odnosa prema njoj, bez obzira na to ko bio na vlasti. Sad je već svima jasno: stereotip o lošim momcima i lošoj državi na Zapadu nije promenjen. Možete menjati šta god hoćete, bilo koja demokratska struktura da dodje, neće vas prihvatiti“, rekao je on.

Zato se Srbija, prema njegovom mišljenju, mora okrenuti sebi, definisati svoje interese i ne očekivati mnogo.

„Srbija će morati da se osvesti. Kosovo je sve manje deo Srbije. Ja razumem da je veoma teško odreći se Kosova i verujem da to nijedan političar ne može. Ali, ovo je sve manje odnos Kosova i Srbija, a sve više odnos medjunarodne zajednice i Srbije“, naveo je Dodik.

Premijer RS je dodao da sve može biti predmet za raspravu u nekom budućem vremenu.

„Zašto ne izaći sa uslovima – ako želite da priznamo nezavisnost jednog dela Kosova, onda tražimo da sever pokrajine ostane u Srbiji, da srpski narod u delu koji ostaje van teritorije dobije poseban status, da se zaštite spomenici i manastiri…“, kazao je Dodik.

Govoreći o BiH i položaju RS, Dodik je rekao da „u ovom trenutku želimo da jasno etabliramo naša prava da se u nekoj budućoj situaciji možemo ponašati na isti način kao sada Albanci“.

On je uveren da Bosna i Hercegovina nema budućnost, ali da bi raspisivanje referendum o nezavisnosti RS u ovom trenutku bio čist avanturizam.

„Tu sam potpuno realan. Naši mogući saveznici oko te ideje nisu pobornici separacije. Ne podržava to ni Srbija. To narušava njenu teoriju teritorijalnog suvereniteta. Isto će nastupiti i Rusija. I Kina. Moramo da budemo pragmatični. Ko nam je saveznik u tom poslu? Ako ga nema, odluka da raspišemo referendum u ovom trenutku bila bi čist avanturizam“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, BiH je mentalno podeljena zemlja i  „jedna velika greška Zapada“, koju Zapad „neće da prizna“ i zato ulaže ogromne napore da je na silu održi.

„Srpska je u Dejtonski sporazum unela deo svog subjektiviteta. Veliki svet je stvorio ovu Bosnu da muslimane ne ostave same. Ali, ni Srbima ni Hrvatima život sa njima ne odgovara. Ova priča trenutno odgovara samo muslimanima koji veruju da mogu da ovladaju celom Bosnom. A to neće moći“, rekao je Dodik.

„Bosna je za nas moranje. Nešto što želimo da stresemo sa ledja kao teret. To je jasno i strancima ovde koji se sastaju godinama svakog petka da donesu odluke o BiH“, naglasio je premijer RS.

Ostavi poruku