SHARE

Холандија је почела да уништава 17,8 милиона доза вакцина против грипа Х1Н1 које нису употријебљене нити су продате неким другим земљама, саопштено је данас из холандског Министарства здравља.“Почели смо да уништавамо вакцине. Наредних мјесеци 17,8 милиона вакцина биће уништено јер се приближава датум истека рока употребе”, изјавила је за АФП Инге Фрериксен, портпарол Министарства здравља.

Холандска влада купила је 31 милион доза вакцина од фармацеутских компанија “Новартис” и “Глаксо Смит Клајн”, од чега је најмање 11 милиона употријебљено у Холаднији, наводи исти извор.

“У тренутку када су вакцине поручене није се много знало о болести и о томе да ли ће бити проглашена пандемија. Требало је направити избор и изабрали смо да купимо по двије дозе по становнику”, напоменула је Фрериксенова.

Холандско Министарство здравља саопштило је 27. новембра 2009. године да жели да препрода 19 милиона доза вакцина, али је само 257.000 вакцина продато Естонији и Македонији.

Она је додала да ће Холандија сачувати око 2,2 милиона доза вакцина у случају да се вирус поново врати у некој другој форми.

Европска компанија припрема у јесен серију препорука за боље координацију у случају пандемије у ЕУ, након критика које су услиједиле током 2009. године у борби против грипа Х1Н1.

Грип Х1Н1, 10. јуна 2009. године проглашен првом пандемијом 21. века, проузроковао је смрт 18 156 лица у свијету, што је мање смртних случајева него од сезонског грипа, наводи Свјетска здравствена организација.

SHARE

Оставите одговор