Holandija je počela da uništava 17,8 miliona doza vakcina protiv gripa H1N1 koje nisu upotrijebljene niti su prodate nekim drugim zemljama, saopšteno je danas iz holandskog Ministarstva zdravlja.„Počeli smo da uništavamo vakcine. Narednih mjeseci 17,8 miliona vakcina biće uništeno jer se približava datum isteka roka upotrebe“, izjavila je za AFP Inge Freriksen, portparol Ministarstva zdravlja.

Holandska vlada kupila je 31 milion doza vakcina od farmaceutskih kompanija „Novartis“ i „Glakso Smit Klajn“, od čega je najmanje 11 miliona upotrijebljeno u Holadniji, navodi isti izvor.

„U trenutku kada su vakcine poručene nije se mnogo znalo o bolesti i o tome da li će biti proglašena pandemija. Trebalo je napraviti izbor i izabrali smo da kupimo po dvije doze po stanovniku“, napomenula je Freriksenova.

Holandsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je 27. novembra 2009. godine da želi da preproda 19 miliona doza vakcina, ali je samo 257.000 vakcina prodato Estoniji i Makedoniji.

Ona je dodala da će Holandija sačuvati oko 2,2 miliona doza vakcina u slučaju da se virus ponovo vrati u nekoj drugoj formi.

Evropska kompanija priprema u jesen seriju preporuka za bolje koordinaciju u slučaju pandemije u EU, nakon kritika koje su uslijedile tokom 2009. godine u borbi protiv gripa H1N1.

Grip H1N1, 10. juna 2009. godine proglašen prvom pandemijom 21. veka, prouzrokovao je smrt 18 156 lica u svijetu, što je manje smrtnih slučajeva nego od sezonskog gripa, navodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Ostavi poruku