Предсједник Српске демократске странке (СДС) Младен Босић апеловао је на предсједника Владе Републике Српске (РС) Милорада Додика да „не користи и не дезавуише крупна национална питања у корист предизборне кампање, а на штету РС“.Босић наглашава да је СДС увијек спремна да у интересу РС тражи најбоља рјешења и одговоре на изазове који су пред Српском и то ће чинити кроз институције РС и зарад РС.

„Стога, апелујем на вас да најважнијим националним питањима приступите озбиљно, поштујући институције РС и не прејудицирајући одговоре Српске на најважнија национална питања“, поручио је Босић у отвореном писму Додику.

Он сматра „непримјереним што Додик, у предизборном времену, као кандидат СНСД-а за предсједника РС, покушава искористити ситуацију која је настала након изнесеног мишљења Међународног суда правде у Хагу о независности Косова у предизборне сврхе, тако што састанак заказује умјесто предсједника Српске коме је уставна обавеза да представља и политичко јединство РС“.

„Очекивали смо да ћете прије изношења ставова у јавности поводом мишљења Међународног суда правде, утицати на предсједника РС да сазове састанак релевантних политичких фактора и да ћете нас обавијестити о информацијама са састанка који сте имали са предсједником Србије Борисом Тадићем непосредно прије објављивања одлуке у Хагу“, нагласио је лидер СДС-а у писму Додику.

Босић је очекивао и да ће такав састанак бити одржан одмах након „несрећне одлуке“, те да ће у свјетлу мишљења Међународног суда правде и Резолуције Народне скупштине од 22. фебруара 2008. године, са заједнички утврђеним ставом изаћи пред Народну скупштину РС.

На данашњем састанку у Бањалуци предсједника Владе РС и СНСД-а Милорада Додика, предсједника ДНС-а Марка Павића, СП-а Петра Ђокића и СзДС-а Драгана Калинића закључено је да институције РС, прије свега Влада, треба у што краћем времену да формирају експертски тим састављен од домаћих и међународних експерата међународног права који би дао студиозну оцјену савјетодавног мишљења Међународног суда правде о Косову.
Лидер СДС није се данас одазвао позиву за консултативни састанак након одлуке Међународнг суда правде о независности Косова, иако је прошле недјеље ова странка позвала предсједника Владе да обави консултације са свим политичким факторима у РС како би утврдили заједнички став о овом питању.

Ostavi poruku