Sud za ekstradicije u Londonu trebalo bi danas da objavi odluku o zahtevu Srbije za ekstradiciju bivšeg člana ratnog Predsedništva Bosne i Hercegovine Ejupa Ganića.Objavljivanju odluke londonskog suda prisustvovaće srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Zamenik tužioca Bruno Vekarić rekao je Tanjugu da će javna sednica londonskog Suda za ekstradicije početi u 14 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 15 sati po beogradskom.

Strana koja bude nezadovoljna odlukom suda imaće pravo žalbe Višem sudu, pred kojim će se voditi potpuno nov postupak.

O zahtevu za ekstradiciju potom odlučuje ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije, koju treba da potvrdi Dom lordova u britanskom Parlamentu.

Sud je 14. jula okončao dvonedeljnu raspravu o srpskom zahtevu za izručenje Ganića, kada je odbio i zahtev njegove odbrane da mu se ukine kućni pritvor uz polaganje kaucije.

Ganić je 1. marta uhapšen na londonskom aerodromu Hitrou po poternici srpskog Interpola, a deset dana kasnije je pušten iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradikciji.

Na zahtev tužilaštva za ratne zločine, Viši sud u Beogradu pokrenuo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog osnovane sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naredjenja za napade na objekte JNA u Sarajevu – vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992.

Rešenjem o sprovodjenju istrage Ganiću se na teret stavljaju tri krivična dela – ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.

Ostavi poruku