Суд за екстрадиције у Лондону требало би данас да објави одлуку о захтеву Србије за екстрадицију бившег члана ратног Председништва Босне и Херцеговине Ејупа Ганића.Објављивању одлуке лондонског суда присуствоваће српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

Заменик тужиоца Бруно Векарић рекао је Тањугу да ће јавна седница лондонског Суда за екстрадиције почети у 14 сати по локалном времену, односно у 15 сати по београдском.

Страна која буде незадовољна одлуком суда имаће право жалбе Вишем суду, пред којим ће се водити потпуно нов поступак.

О захтеву за екстрадицију потом одлучује министар унутрашњих послова Велике Британије, коју треба да потврди Дом лордова у британском Парламенту.

Суд је 14. јула окончао двонедељну расправу о српском захтеву за изручење Ганића, када је одбио и захтев његове одбране да му се укине кућни притвор уз полагање кауције.

Ганић је 1. марта ухапшен на лондонском аеродрому Хитроу по потерници српског Интерпола, а десет дана касније је пуштен из екстрадиционог притвора уз кауцију од 300.000 евра и забрану напуштања Велике Британије до одлуке суда о његовој екстрадикцији.

На захтев тужилаштва за ратне злочине, Виши суд у Београду покренуо је у децембру 2008. године истрагу против Ганића због основане сумње да је непосредно, заједно са другим лицима, супротно конкретним споразумима о мирном повлачењу јединица ЈНА из БиХ, издавао наредјења за нападе на објекте ЈНА у Сарајеву – војну болницу, Дом ЈНА, колону санитетских возила и војну колону у Добровољачкој улици у мају 1992.

Решењем о спроводјењу истраге Ганићу се на терет стављају три кривична дела – ратни злочин против рањеника и болесника, противправно убијање и рањавање непријатеља и употреба недозвољених средстава борбе.

Ostavi poruku