Institucije RS, prije svega Vlada, treba u što kraćem vremenu da formiraju ekspertski tim sastavljen od domaćih i međunarodnih eksperata međunarodnog prava koji bi dao studioznu ocjenu savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu, izjavio je predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ i SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je poslije sastanka sa predsjednicima DNS-a Markom Pavićem, SP Petrom Đokićem i SzDS Draganom Kalinićem rekao da je ovo zajednički zaključak sa sastanka sazvanog zbog savjetodavnog mišljenja Suda i činjenice da RS i njene političke strukture imaju i obavezu, zahtjev i zadatak da reaguju na tu situaciju.

On je dodao da su ovaj sastanak zahtijevale i pojedinih političke partije, koje se danas nisu odazvale.

Dodik je istakao da je zaključeno da je od velikog interesa za RS savjetodavno mišljenje Suda da odredbe o deklaraciji o nezavisnosti nisu suprotne međunarodnom pravu.

„Nigdje u mišljenju se ne navodi takav stav o obaveznosti, ono je veoma usko tumačenje samog čina Deklaracije i ono ne govori da li Kosovo ima pravo na nezavisnost i da li je legalna secesija koju je učinilo i to se prepušta, prije svega, političkim ocjenama i strukturama. Nigdje nije rečeno da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije suprotna, već deklaracija o nezavisnosti, što znači bilo koja. To je važan dokument za buduće kretanje“, naveo je Dodik.

On je rekao da je nemoguće održati situaciju u kojoj se tvrdi da je to dokument koji se odnosi samo na situaciju na Kosovu i da to ne proizilazi iz ovog mišljenja.

Dodik je poručio da će RS ostati posvećena izučavanju ovog mišljenja, praćenju političke situacije i onoga što Srbija radi po ovom pitanju, kao i druge zemlje koje nisu priznale Kosovo, navodeći da BiH to ne može da učini bez saglasnosti Srpske.

„Smatramo da je taj stav od opšteg značaja i da se ne odnosi samo na Kosovo i zaključili smo da treba da nastavimo sa politikom praćenja šta Srbija radi po ovom pitanju, imajući u vidu i specijalne odnose sa Srbijom kao i naše pravo da se politički odnosimo prema važnim pitanjima i u regionu“, rekao je on.

Dodik je naveo da se RS ne smije dovesti u poziciju da da saglasnost za priznanje Kosova, bez obzira što neke velike sile smatraju da se ovim mišljenjem suda rješava pitanje Kosova i da trebalo da ga priznaju zemlje koje to nisu učinile.

Govoreći o motivima zakazivanja sastanka, Dodik je podsjetio na takve zahtjeve koje je dobijao od određenih političkih partija, prije svega SDS-a koji u svom saopštenju, „koje se nalazi na njihovom sajtu, ako ga nisu skinuli“, tražili od njega lično da sazove ovakav sastanak.

„Žao mi je što nisu ostali dosljedni i što nisu bili ovdje, a meni to govori koliko je njihov pristup ovako važnoj temi bio ozbiljan. Ukoliko misle da treba da obavimo konsultacije, spreman sam na njihov poziv da razgovaramo. Ali, vjerujem da nemaju ništa novo da kažu“, rekao je Dodik, koji je pozive upitio i liderima SDS-a, PDP-a, SRS RS i DP-a.

On je istakao da su na sastanku ljudi koji su zainteresovani za sudbinu RS, a nisu oni koji su smatrali da je važnije da budu na godišnjem odmoru i da spekulišu sa ovim pitanjem.

„Vrijeme je da spekulisanje na ozbiljnim državnim i nacionalnim pitanjima treba da prestane. Samo jedinstvo i dovoljna čvrsta većina može da očuva ono što RS treba da ima u budućnosti“, stav je premijera RS.

On je dodao da je zato važno na koji će se način koncipirati strukture nove vlasti, „da li će to biti spekulanti koji danas nisu došli, a javno pokušavaju da se predstave kao patriote ili mi koji pokušavamo da, kada se oni odmaraju na moru i nekim drugim mjestima, pokušavamo da donesemo važne odluke.

Ostavi poruku