Институције РС, прије свега Влада, треба у што краћем времену да формирају експертски тим састављен од домаћих и међународних експерата међународног права који би дао студиозну оцјену савјетодавног мишљења Међународног суда правде о Косову, изјавио је предсједник Владе Републике Српске /РС/ и СНСД-а Милорад Додик.

Додик је послије састанка са предсједницима ДНС-а Марком Павићем, СП Петром Ђокићем и СзДС Драганом Калинићем рекао да је ово заједнички закључак са састанка сазваног због савјетодавног мишљења Суда и чињенице да РС и њене политичке структуре имају и обавезу, захтјев и задатак да реагују на ту ситуацију.

Он је додао да су овај састанак захтијевале и појединих политичке партије, које се данас нису одазвале.

Додик је истакао да је закључено да је од великог интереса за РС савјетодавно мишљење Суда да одредбе о декларацији о независности нису супротне међународном праву.

„Нигдје у мишљењу се не наводи такав став о обавезности, оно је веома уско тумачење самог чина Декларације и оно не говори да ли Косово има право на независност и да ли је легална сецесија коју је учинило и то се препушта, прије свега, политичким оцјенама и структурама. Нигдје није речено да декларација о независности Косова није супротна, већ декларација о независности, што значи било која. То је важан документ за будуће кретање“, навео је Додик.

Он је рекао да је немогуће одржати ситуацију у којој се тврди да је то документ који се односи само на ситуацију на Косову и да то не произилази из овог мишљења.

Додик је поручио да ће РС остати посвећена изучавању овог мишљења, праћењу политичке ситуације и онога што Србија ради по овом питању, као и друге земље које нису признале Косово, наводећи да БиХ то не може да учини без сагласности Српске.

„Сматрамо да је тај став од општег значаја и да се не односи само на Косово и закључили смо да треба да наставимо са политиком праћења шта Србија ради по овом питању, имајући у виду и специјалне односе са Србијом као и наше право да се политички односимо према важним питањима и у региону“, рекао је он.

Додик је навео да се РС не смије довести у позицију да да сагласност за признање Косова, без обзира што неке велике силе сматрају да се овим мишљењем суда рјешава питање Косова и да требало да га признају земље које то нису учиниле.

Говорећи о мотивима заказивања састанка, Додик је подсјетио на такве захтјеве које је добијао од одређених политичких партија, прије свега СДС-а који у свом саопштењу, „које се налази на њиховом сајту, ако га нису скинули“, тражили од њега лично да сазове овакав састанак.

„Жао ми је што нису остали досљедни и што нису били овдје, а мени то говори колико је њихов приступ овако важној теми био озбиљан. Уколико мисле да треба да обавимо консултације, спреман сам на њихов позив да разговарамо. Али, вјерујем да немају ништа ново да кажу“, рекао је Додик, који је позиве упитио и лидерима СДС-а, ПДП-а, СРС РС и ДП-а.

Он је истакао да су на састанку људи који су заинтересовани за судбину РС, а нису они који су сматрали да је важније да буду на годишњем одмору и да спекулишу са овим питањем.

„Вријеме је да спекулисање на озбиљним државним и националним питањима треба да престане. Само јединство и довољна чврста већина може да очува оно што РС треба да има у будућности“, став је премијера РС.

Он је додао да је зато важно на који ће се начин конципирати структуре нове власти, „да ли ће то бити спекуланти који данас нису дошли, а јавно покушавају да се представе као патриоте или ми који покушавамо да, када се они одмарају на мору и неким другим мјестима, покушавамо да донесемо важне одлуке.

Ostavi poruku