Sud za ekstradicije u Londonu odbio je da izruči Srbiji bivšeg člana ratnog predsedništva BiH Ejupa Ganića, tvrdeći da postoje dokazi da bi sudjenje Ganiću u Srbiji bilo „politički motivisano“.„Nisu mi predočeni bilo kakvi novi dokazi koji bi mogli da budu ocenjeni kao verodostojni. Ovaj proces je pokrenut iz političkih razloga“, ocenio je sudija Timoti Vorkman.

Nakon ove odluke suda, srpska strana ima pravo žalbe Višem sudu, pred kojim će se voditi potpuno nov postupak. O zahtevu za ekstradiciju potom odlučuje ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije, koju treba da potvrdi Dom lordova u britanskom parlamentu.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić najavio je da će punomoćnici sprske strane razmotriti pravo na ulaganje žalbe na prvostepenu odluku Suda u Londonu.

„Postoji pravo žalbe višem sudu. Razmotrićemo to. Poštujemo naravno svaku odluku engleskog suda i idemo dalje. Ovo je tek prvo poluvreme“, rekao je Vekarić Tanjug.

Predsedavajući predsedništva BiH Haris Silajdžić rekao je za agenciju AP da je „pobedila pravda“.

Nakon čitanja odluke suda, Ganićeva kćerka Emina je zaplakala, grleći brata i oca.

„On je potpuno slobodan čovek. Zahtev je odbijen i doktor Ganić je na putu za Sarajevo“, rekao je savetnik Damir Arnaut, član pravnog tima Ganićeve odbrane, a prenose sarajevski mediji.

Na zahtev tužilaštva za ratne zločine, Viši sud u Beogradu pokrenuo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog osnovane sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naredjenja za napade na objekte JNA u Sarajevu – vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992.

Rešenjem o sprovodjenju istrage Ganiću se na teret stavljaju tri krivična dela – ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.

Sud u Londonu je 14. jula okončao dvonedeljnu raspravu o srpskom zahtevu za izručenje Ganića, kada je odbio i zahtev njegove odbrane da mu se ukine kućni pritvor uz polaganje kaucije.

Ganić je 1. marta uhapšen na londonskom aerodromu Hitrou po poternici srpskog Interpola, a deset dana kasnije je pušten iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji.

Ostavi poruku