Vanredno zasedanje Skupštine Srbije sa jedinom tačkom dnevnog reda – predlogom Rezolucije Vlade Srbije o Kosovu – počelo je nešto posle 12 sati, uz ucešće predsednika, premijera i svih članova Vlade Srbije.Sednica, u čijem radu učestvuje 215 od ukupno 250 poslanika, počela je izveštajem šefa pravnog tima Srbije pred Medjunarodnim sudom pravde Dušana Batakovića, koji je ocenio da MSP „nije zatvorio vrata“ za dalje političke i diplomatske aktivnosti Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Šef diplomatije Vuk Jeremić upozorio je da je 55 država „na korak“ od priznavanja Kosova, ali da Vlada Srbije čini sve da to predupredi. „Situacija u medjunarodnoj zajednici vezano za Medjunarodni sud pravde je za našu poziciju izuzetno teška. 55 država sveta se nalazi vrlo blizu priznavanja nezavisnosti Kosova, ali Vlada čini sve da taj broj svede na što manju meru“, kazao je Jeremić.

On je najavio da će diplomatska aktivnost Srbije u narednom periodu biti usmerena na to da se zaustave dalja priznanja i da se ostvari većina u Generalnoj skupštini za rezoluciju Srbije. „Nakon toga će biti jasno da MSP nije dao pravo Albancima na otcepljenje od Srbije“, istakao je ministar spoljnih poslova.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da ne očekuje da u Skupštini Srbije bude postignut konsensus oko predloga odluke o Kosovu, ali ni da „svako ostane ukopan u svom političkom rovu“. „Mi živimo u Srbiji i nikada u istoriji nije postignut konsenzus. Da je postojao konsenzus u vekovima iza nas, verovatno danas i ne bismo raspravljali o ovoj temi“, rekao je Dačić novinarima u parlamentu.

Ukazujući da je pitanje Kosova iznad svake partijske politike, Dačić je istakao da „Srbija mora najozbiljnije da razgovara sa najmoćnijim svetskim faktorima o tome  šta se to od nje traži i očekuje“.

Uprkos apelima predstavnika vlasti da bi u parlamentu trebalo postići nacionalno jedinstvo, pošto Srbija sa današnje sednice šalje poruku svetu, predstavnici opozicije iskoristili su govornicu da oštro kritikuju vlast zbog kosovske politike.

Opozicija je kritikovala poteze vlasti koji su doveli do mišljenja Medjunarodnog suda pravde: naprednjaci su zatražili ostavku vlade, a Demokratska stranka Srbije predložila da – umesto da ide pred Generalnu skupštinu UN – Srbija tuži države koje su priznale nezavisnost Kosova.

Šef poslaničke grupe “Napred Srbijo” Tomislav Nikolić izjavio je da je današnji dan u parlamentu taj „kada državnički odgovorni ljudi podnose ostavke da bi Srbija krenula dalje napred“, ali da ne želi danas da raspravlja ni o čijoj odgovornosti.

„Današnji dan nije za svadje medju nama u Narodnoj skupštini, nije ni za amnestiranje ni za napade i voleo bih da predsednik vlade zatraži hitnu sednicu na kojoj će potražiti mišljenje od Narodne skupštine da li je ispravno to što je on radio do sada, a ne da li je ispravno to što je uradio MSP”, rekao je Nikolić.

On je kazao da su predstavnici vlasti govorili da je mišljenje MSP “poslednja odbrana”, a zatim da ta odluka “nije mnogo bitna” i zapitao zašto je onda uopšte to mišljenje traženo.

Predstavnik DS S Slobodan Samardžić izjavio je da poslanici tog kluba ne mogu da prihvate predlog odluke o Kosovu, jer je to nastavak politike koja je doživela poraz u Hagu.

Samardžić smatra da predlog vlade da Srbija uputi rezoluciju o Kosovu Generalnoj skupštini UN predstavlja „samoubilačku akciju“ u koju vlada pokušava da uvuče parlament.

„Ići ponovo na najvažniji organ UN, koji je dao savetodavno mišljenje i koji će politički dezavuisati takvu odluku je loša procena. Šta ćemo raditi ako Generalna skupština odbije naš predlog rezolucije, što je vrlo verovatno“, upitao je Samardžić.

Po njegovom mišljenju, trebalo bi podneti tužbu protiv jedne ili više zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, čiji je verbalni obračun sa šefom diplomatije obeležio početak sednice, izjavio je da ta poslanička grupa neće podržati predlog rezolucije vlade.

“Ne podržavamo ovu rezoluciju zbog toga što je ona izraz kontinuiteta sa pogrešnom politikom” rekao je Jovanović.

Ostavi poruku