SHARE

Ванредно заседање Скупштине Србије са једином тачком дневног реда – предлогом Резолуције Владе Србије о Косову – почело је нешто после 12 сати, уз уцешће председника, премијера и свих чланова Владе Србије.Седница, у чијем раду учествује 215 од укупно 250 посланика, почела је извештајем шефа правног тима Србије пред Медјународним судом правде Душана Батаковића, који је оценио да МСП “није затворио врата” за даље политичке и дипломатске активности Србије у очувању територијалног интегритета и суверенитета.

Шеф дипломатије Вук Јеремић упозорио је да је 55 држава “на корак” од признавања Косова, али да Влада Србије чини све да то предупреди. “Ситуација у медјународној заједници везано за Медјународни суд правде је за нашу позицију изузетно тешка. 55 држава света се налази врло близу признавања независности Косова, али Влада чини све да тај број сведе на што мању меру”, казао је Јеремић.

Он је најавио да ће дипломатска активност Србије у наредном периоду бити усмерена на то да се зауставе даља признања и да се оствари већина у Генералној скупштини за резолуцију Србије. „Након тога ће бити јасно да МСП није дао право Албанцима на отцепљење од Србије”, истакао је министар спољних послова.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да не очекује да у Скупштини Србије буде постигнут консенсус око предлога одлуке о Косову, али ни да “свако остане укопан у свом политичком рову”. “Ми живимо у Србији и никада у историји није постигнут консензус. Да је постојао консензус у вековима иза нас, вероватно данас и не бисмо расправљали о овој теми”, рекао је Дачић новинарима у парламенту.

Указујући да је питање Косова изнад сваке партијске политике, Дачић је истакао да “Србија мора најозбиљније да разговара са најмоћнијим светским факторима о томе  шта се то од ње тражи и очекује”.

Упркос апелима представника власти да би у парламенту требало постићи национално јединство, пошто Србија са данашње седнице шаље поруку свету, представници опозиције искористили су говорницу да оштро критикују власт због косовске политике.

Опозиција је критиковала потезе власти који су довели до мишљења Медјународног суда правде: напредњаци су затражили оставку владе, а Демократска странка Србије предложила да – уместо да иде пред Генералну скупштину УН – Србија тужи државе које су признале независност Косова.

Шеф посланичке групе “Напред Србијо” Томислав Николић изјавио је да је данашњи дан у парламенту тај “када државнички одговорни људи подносе оставке да би Србија кренула даље напред”, али да не жели данас да расправља ни о чијој одговорности.

“Данашњи дан није за свадје медју нама у Народној скупштини, није ни за амнестирање ни за нападе и волео бих да председник владе затражи хитну седницу на којој ће потражити мишљење од Народне скупштине да ли је исправно то што је он радио до сада, а не да ли је исправно то што је урадио МСП”, рекао је Николић.

Он је казао да су представници власти говорили да је мишљење МСП “последња одбрана”, а затим да та одлука “није много битна” и запитао зашто је онда уопште то мишљење тражено.

Представник ДС С Слободан Самарџић изјавио је да посланици тог клуба не могу да прихвате предлог одлуке о Косову, јер је то наставак политике која је доживела пораз у Хагу.

Самарџић сматра да предлог владе да Србија упути резолуцију о Косову Генералној скупштини УН представља “самоубилачку акцију” у коју влада покушава да увуче парламент.

“Ићи поново на најважнији орган УН, који је дао саветодавно мишљење и који ће политички дезавуисати такву одлуку је лоша процена. Шта ћемо радити ако Генерална скупштина одбије наш предлог резолуције, што је врло вероватно”, упитао је Самарџић.

По његовом мишљењу, требало би поднети тужбу против једне или више земаља које су признале једнострано проглашену независност јужне српске покрајине.

Шеф посланичке групе Либерално демократске партије Чедомир Јовановић, чији је вербални обрачун са шефом дипломатије обележио почетак седнице, изјавио је да та посланичка група неће подржати предлог резолуције владе.

“Не подржавамо ову резолуцију због тога што је она израз континуитета са погрешном политиком” рекао је Јовановић.

SHARE

Оставите одговор