Pedesetak žena, od kojih je većina bila potpuno prekrivena, i muškaraca sa dugim bradama i kratkim pantalonama, protestvaovalo je danas oko pola sata pred zgradom zajedničkih institucija u Sarajevu protiv Prijedloga zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju, čije je usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH predložio Savez nezavisnih socijaldemokrata.

Učesnici skupa, na kome je bilo i djece, nosili su zelenu zastavu sa polumjesecom i zvijezdom i transparente „Borba protiv zara/nikaba je borba protiv naše tradicije“, „Naš nikab/zar, naš izbor, naše pravo“, „Nekad, sad, zauvijek“, „Ne uskraćujte nam naše pravo“ i „Parlamentarci, imate vi i važnijih pitanja od izbora garderobe“.

Nađa Dizdarević, predstavnik „Udruženja za ljudska prava – ravnopravnost polova“, koje je fazi formiranja, pročitala je pismo koje će biti upućeno parlamentarcima u BiH u kojem se oni pozivaju da ne usvoje Prijedlog zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju.

„Ukoliko ovaj zakon bude usvojen neće biti poštovan i donijeće velike posljedice. Mi nemamo namjeru da skinemo nikabe, a nemamo novca da plaćame predviđene visoke kazne. Molimo vas da nas ne prisiljavate da kršimo zakone“ – ističe se u pismu organizatora skupa.

U pismu se tvrdi da je predlaganje ovakvog zakona poziv na fašizam.

Na dnevnom redu predstojeće sjednice Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku nalazi se i razmatranje Prijedloga zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju, predlagača Poslanika kluba SNSD-a.

Predlagač zakona poslanik Drago Kalabić istakao je da ovakve zakone trenutno donose i parlamenti evropskih zemalja, te da svjetska borba protiv terorizma podrazumijeva i nove metode i nove mjere.

Ostavi poruku