SHARE

Један државаљанин БиХ налази се међу погинулима у људском стампеду покренутом током одржавања музичког фестивала у граду Дузибургу на западу Њемачке, јавио је Ројтерс.Њемачко Тужилаштво покренуло је истрагу о стампеду у коме је погинуло 19 а повријеђена 342 лица.Тужилац Ролф Хаферкамп рекао је да је покренута истрагу о убиству из нехата.

Шест страних држављана из БиХ, Шпаније, Холандије, Аустралије, Италије и Кине налазе се међу погинулима у стампеду који је покренут у тунелу који је водио ка мјесту одржавања музичког фестивала “Парада љубави”.

Власти још немају одговор на то како се несрећа догодила. Већина жртава пронађена је мртва на огради недалеко од тунела, али ниједна у тунелу.

“Мора бити дат одговор на питање `Зашто се ово догодило?` Међутим, не треба доносити исхитрене оцјене”, рекао је градоначелник Дуизбурга Адолф Зауерланд на конференцији за новинаре.

Један од организатора фестивала Рајнер Шелер рекао је да ова манифестација више никада неће бити одржана.

Посјетиоци музичког фестивала у Њемачкој, који су преживјели стампедо, за несрећу окривљују организаторе.

Преживјели посјетиоци критиковали су одлуку организатора да отвори само један улаз за фестивал “Парада љубави”, истичући да су полицију упозорили на претрпаност прије него што је избио стампедо, али да су власти то игнорисале.

Полиција је затворила излаз из тунела и онима који су покушали да изађу поручено је путем мегафона да се врате, али је избила паника.

“Парада љубави” привлачи музичке фанове широм свијета, који пристижу чак и из Бразила и Аустралије. Оригинални фестифал изникао је из мирних демонстрација 1989. у Берлину у велику прославу културе на отвореном.

SHARE

Оставите одговор