Jedan državaljanin BiH nalazi se među poginulima u ljudskom stampedu pokrenutom tokom održavanja muzičkog festivala u gradu Duziburgu na zapadu Njemačke, javio je Rojters.Njemačko Tužilaštvo pokrenulo je istragu o stampedu u kome je poginulo 19 a povrijeđena 342 lica.Tužilac Rolf Haferkamp rekao je da je pokrenuta istragu o ubistvu iz nehata.

Šest stranih državljana iz BiH, Španije, Holandije, Australije, Italije i Kine nalaze se među poginulima u stampedu koji je pokrenut u tunelu koji je vodio ka mjestu održavanja muzičkog festivala „Parada ljubavi“.

Vlasti još nemaju odgovor na to kako se nesreća dogodila. Većina žrtava pronađena je mrtva na ogradi nedaleko od tunela, ali nijedna u tunelu.

„Mora biti dat odgovor na pitanje `Zašto se ovo dogodilo?` Međutim, ne treba donositi ishitrene ocjene“, rekao je gradonačelnik Duizburga Adolf Zauerland na konferenciji za novinare.

Jedan od organizatora festivala Rajner Šeler rekao je da ova manifestacija više nikada neće biti održana.

Posjetioci muzičkog festivala u Njemačkoj, koji su preživjeli stampedo, za nesreću okrivljuju organizatore.

Preživjeli posjetioci kritikovali su odluku organizatora da otvori samo jedan ulaz za festival „Parada ljubavi“, ističući da su policiju upozorili na pretrpanost prije nego što je izbio stampedo, ali da su vlasti to ignorisale.

Policija je zatvorila izlaz iz tunela i onima koji su pokušali da izađu poručeno je putem megafona da se vrate, ali je izbila panika.

„Parada ljubavi“ privlači muzičke fanove širom svijeta, koji pristižu čak i iz Brazila i Australije. Originalni festifal iznikao je iz mirnih demonstracija 1989. u Berlinu u veliku proslavu kulture na otvorenom.

Ostavi poruku