Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da je od presudne važnosti da danas, u zaključku skupštinske debate o mišljenju Medjunarodnog suda pravde o Kosovu, prema svijetu demonstriramo jedinstvo i pošaljemo poruku kojim putem želimo da nastavimo, jer od toga koliko smo jedinstveni zavisi koliko ćemo biti jaki pred ostatkom sveta.

„Mi danas šaljemo poruku u svet da li smo jedinstveni u tome da nastavimo, odnosno da li ćemo imati kontinuitet politike koja podrazumeva centralnu važnosti očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje na miran, diplomatski i dostojanstven način, pod kakvim god pritiscima se našli“, izjavio je Jeremić sinoć RTS-u.

Skupština Srbije će danas na vanrednoj sednici raspravljati o vladinom predlogu odluke o mišljenju Medjunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i nastavku aktivnosti Srbije u odbrani suvereniteta.

„Zaključak skupštine, ono što će na kraju izaći u svet, od ogromne bi bilo važnosti da bude usvojen sa što je moguće većim brojem glasova poslanika“, naglasio je Jeremić, ističući da se skupštinska debata dešava u veoma važnom trenutku za zemlju.

Šef diplomatije je kazao da će izaslanici predsednika Srbije Borisa Tadića biti poslati u prestonice 55 zemalja, za koje se ovog trenutka procenjuje da se nalaze na korak od priznanja Kosova, jer će upravo te države biti pod još većim pritiskom nego ranije da promene svoj stav.

„Ovog trenutka je naša procena, i zbog toga su tih 55 zemalja izabrane, da nam kao Damoklov mač nad glavom visi 55 novih priznanja Kosova“, kazao je Jeremić.

On je istakao da će pismo koje će biti predato tim zemljama, pored obrazloženja činjenice da MSP nije dao za pravo otcepljenju i upozorenja na opasnost od secesionizma i separatizma kao medjunarodno prihvatljive pojave, sadržati i molbu da se te zemlje uzdrže od priznanja Kosova do okončanja debate u Generalnoj skupštini UN, koja će biti održana na jesen.

Ističući da „treba da budemo potpuno svesni toga da je situacija u kojoj se Srbija našla danas daleko teža nego pre odluke MSP“, Jeremić smata da nije došlo ni do kakve promene stava kod nekih uticajnih država kada je reč o Kosovu, te da su Rusija, Kina i Španija izašle sa jasnim zvaničnim stavom da ih ovakva odluka suda neće navesti na to da promene svoju odluku.

Jeremić je kazao i da do preporuke da Kosovo postane član UN ne može doći sve dok Rusija i Kina, dve zemlje u Savetu bezbednosti koje imaju pravo veta, a koje Kosovo nisu priznale, ostanu pri tom stavu, koji su ponovile i nakon odluke MSP.

Kada je reč o zemljama EU koje nezavisnost Kosova nisu priznale, ministar je rekao da su četiri zemlje – Slovačka, Kipar, Španija i Rumunija „izašle sa vrlo jasnim stavom da svoju politiku po pitanju Kosova neće menjati“.

U pogledu stava Grčke koja je, kako je rekao, izašla sa stavom koji možda ostavlja prostor za različita tumačenja, Jeremić je kazao da u kontaktima sa najvišim grčkim rukovodiocima u poslednjih nekoliko dana „naprosto ne stičemo utisak da će kod njih doći do promene“, te da je grčkim vlastima upućem „izuzetno snažan apel“ da svoj stav ne menjaju.

Šef srpske diplomatije je rekao da je trenutno u toku proces unutrašnjih konsultacija i da ne postoji konačan tekst rezolucije koja će biti podneta u Njujorku, te da će se učiniti sve da se za takvu rezoluciju kroz konsultovanje, unutrašnje i spoljno, omogući što šira podrška.

„Ono što želimo da postignemo ovom rezolucijom, koja će biti konačan zaključak ovog procesa, jeste da se otvore novi pregovori, koji će omogućiti da se pronadje rešenje za Kosovo koje je prihvatljivo za sve strane, rešenje koje nije u suprotnosti sa našim Ustavom i rešenje koje će omogućiti dugotrajan mir i stabilnost na prostoru zapadnog Balkana, kao i da onemogućimo članstvo Kosova u UN“, istakao je Jeremić.

Ostavi poruku