Министар спољних послова Вук Јеремић изјавио је да је од пресудне важности да данас, у закључку скупштинске дебате о мишљењу Медјународног суда правде о Косову, према свијету демонстрирамо јединство и пошаљемо поруку којим путем желимо да наставимо, јер од тога колико смо јединствени зависи колико ћемо бити јаки пред остатком света.

„Ми данас шаљемо поруку у свет да ли смо јединствени у томе да наставимо, односно да ли ћемо имати континуитет политике која подразумева централну важности очувања суверенитета и територијалног интегритета земље на миран, дипломатски и достојанствен начин, под каквим год притисцима се нашли“, изјавио је Јеремић синоћ РТС-у.

Скупштина Србије ће данас на ванредној седници расправљати о владином предлогу одлуке о мишљењу Медјународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова и наставку активности Србије у одбрани суверенитета.

„Закључак скупштине, оно што ће на крају изаћи у свет, од огромне би било важности да буде усвојен са што је могуће већим бројем гласова посланика“, нагласио је Јеремић, истичући да се скупштинска дебата дешава у веома важном тренутку за земљу.

Шеф дипломатије је казао да ће изасланици председника Србије Бориса Тадића бити послати у престонице 55 земаља, за које се овог тренутка процењује да се налазе на корак од признања Косова, јер ће управо те државе бити под још већим притиском него раније да промене свој став.

„Овог тренутка је наша процена, и због тога су тих 55 земаља изабране, да нам као Дамоклов мач над главом виси 55 нових признања Косова“, казао је Јеремић.

Он је истакао да ће писмо које ће бити предато тим земљама, поред образложења чињенице да МСП није дао за право отцепљењу и упозорења на опасност од сецесионизма и сепаратизма као медјународно прихватљиве појаве, садржати и молбу да се те земље уздрже од признања Косова до окончања дебате у Генералној скупштини УН, која ће бити одржана на јесен.

Истичући да „треба да будемо потпуно свесни тога да је ситуација у којој се Србија нашла данас далеко тежа него пре одлуке МСП“, Јеремић смата да није дошло ни до какве промене става код неких утицајних држава када је реч о Косову, те да су Русија, Кина и Шпанија изашле са јасним званичним ставом да их оваква одлука суда неће навести на то да промене своју одлуку.

Јеремић је казао и да до препоруке да Косово постане члан УН не може доћи све док Русија и Кина, две земље у Савету безбедности које имају право вета, а које Косово нису признале, остану при том ставу, који су поновиле и након одлуке МСП.

Када је реч о земљама ЕУ које независност Косова нису признале, министар је рекао да су четири земље – Словачка, Кипар, Шпанија и Румунија „изашле са врло јасним ставом да своју политику по питању Косова неће мењати“.

У погледу става Грчке која је, како је рекао, изашла са ставом који можда оставља простор за различита тумачења, Јеремић је казао да у контактима са највишим грчким руководиоцима у последњих неколико дана „напросто не стичемо утисак да ће код њих доћи до промене“, те да је грчким властима упућем „изузетно снажан апел“ да свој став не мењају.

Шеф српске дипломатије је рекао да је тренутно у току процес унутрашњих консултација и да не постоји коначан текст резолуције која ће бити поднета у Њујорку, те да ће се учинити све да се за такву резолуцију кроз консултовање, унутрашње и спољно, омогући што шира подршка.

„Оно што желимо да постигнемо овом резолуцијом, која ће бити коначан закључак овог процеса, јесте да се отворе нови преговори, који ће омогућити да се пронадје решење за Косово које је прихватљиво за све стране, решење које није у супротности са нашим Уставом и решење које ће омогућити дуготрајан мир и стабилност на простору западног Балкана, као и да онемогућимо чланство Косова у УН“, истакао је Јеремић.

Ostavi poruku